Invest Build Media
Туризъм и Екология

Wieliczka – свят от сол, изграден под земята

Солният рудник Wieliczka, разположен близо до Краков, Полша, доказва, че солта – сама по себе си – може да бъде шедьовър.

Мината е открита за първи път през 13 век, а днес е част от списъка на ЮНЕСКО със световно наследство на ЮНЕСКО.

Рудникът, който достига до 326 метра в най-дълбоката си точка, разполага с подземни езера, 2000 камери и параклиси, оборудвани с огромни полилеи. И ако това не е достатъчно, всяко нещо в него е направено от сол.

През Средновековието в рудника е имало 300-350 работници, а производството на сол е достигало около 7 или 8 тона годишно.

Смята се, че първият турист в мината е Николай Коперник, който посетил рудника през 1493 г. За да се отбележи това събитие, във Wieliczka има статуя от сол на астронома, поставена в камера, наречена на негово име.

Изненадващо е, че в рудника миньори работят и до днес, които се грижат за мината, според BoredPanda. Предстои огромно обновяване на Wieliczka, която може да се похвали с 2 милиона посетители годишно.

Можем само да си представим колко огромна е цялата подземна структура, като знаем, че само 2% от нея е достъпна за туристи. Междувременно, коридорите й образуват лабиринт, който се простира на огромните 151 метра дължина. Има общо 9 нива, като най-ниското се намира на 326 м под земята.

Въпреки това Wieliczka е едва петата по големина солна мина в света. Онтарио е дом на най-големия солен рудник на земята, който се намира на 548 метра под езерото Хурон. Мината на Compass Minerals е толкова дълбока, колкото е висока CN Tower в Торонто.

Втори по големина е соленият рудник Khewra в Пакистан, а третото място принадлежи на рудника Prahova в Румъния.

Вижте още

Парламентът обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България

ivan

България се изкачи в класация за най-добрите страни в света

leni

Предвид настъпилата криза, 23% от собствениците на хотели смятат да ги затворят временно

viktoria

Напишете коментар