Invest Build Media
Туризъм и Екология

Вижте в какво ще превърнат родната къща на Хитлер

Австрия обяви план за „неутрализиране“ на сградата, в която е роден нацисткият диктатор Адолф Хитлер.

По този начин правителството ще се опита да спре притока на неонацисти и поклонници на фюрера в малкото градче Браунау на Ин, пише BBC.

След дългогодишни съдебни спорове, австрийската държава придоби собствеността върху родната къща на Хитлер през 2016 г. Според плановете на правителството тя трябва да се превърне в полицейски участък.

„Ще се опитаме да отворим нова глава в историята за сградата, в която е роден един диктатор и масов убиец“, казва вътрешният министър на страната Карл Нехамер.

Австрийското архитектурно бюро Marte.Marte спечели обществената поръчка за преустройството на зданието.

Техният проект предвижда козметични промени по фасадата, както и подмяна на покрива. Очаква се ремонтните дейности да приключат през 2023 г. и да струват на държавната хазна около 5 млн. евро.

Според австрийското вътрешно министерство крайната цел е сградата и цялото пространство около нея да бъде „неутрализирано“, за да се прекъсне връзката с мрачното минало.

Малката каменна плоча пред сградата, на която пише „Никога повече фашизъм“, ще бъде преместена в един от музеите във Виена.

Самият Адолф Хитлер не е прекарал много време в Браунау, припомня BBC. Той е роден през 1889 г. в един от апартаментите в сградата, построена през XVII век.

Малко по-късно семейството му се мести на друг адрес в района, а когато Адолф Хитлер е на тригодишна възраст, окончателно напуска града.

Родното място на нацисткия лидер обаче периодично привлича негови поклонници от различни националистически организации по света. Властите искат да прекратят тази практика.

Вижте още

Министърът на туризма: Лифтове трябва да се строят не само в Пирин

ivan

Бурни аплодисменти за световни красавици на Grand Glamour Show Marina Dinevi

ivan

Продължава спорът за дивото къмпингуване по Черноморието

ivan

Напишете коментар