Invest Build Media
Имоти и строителство

Фандъкова: Догодина започва изграждането на пътен възел „Горубляне“

Догодина започва изграждането на пътен възел „Горубляне“, а след него и Южната дъга от кв. „Младост“ до АМ „Тракия“. Това каза за БТА столичният кмет Йорданка Фандъкова. Целта е да се облекчи изключително натоварения трафик по него, който на практика блокира входа и изхода за града след магистрала „Тракия“.

На въпрос защо тази част от ринга около София толкова дълго се забави, кметът каза, че става въпрос за огромни средства и това налага поетапно изграждане на отделните части от него. Столичният кмет припомни, че за Западната дъга, която вчера беше открита, са похарчени над 101 млн. лева.

Идейният проект е готов и в момента се довършва съгласуването му с експлоатационните дружества, след което Пътната агенция ще обяви избор за изпълнител, обясни Фандъкова. Тя каза, че е получила уверението на правителството, че от следващата година ще започне изграждането, на първо време с пътен възел „Горубляне“, където е най-голямата тапа.

Фандъкова не се ангажира с конкретни срокове за завършване на цялата Южна дъга, като подчерта, че това е в компетенциите на министър Лиляна Павлова и шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров. Тя обаче припомни тежкия проблем с отчуждителните процеси. „Вижте какво става тук /Западната тангента/, просто се измъчиха и районните кметове и всички ние“, коментира кметът. След приключване на проекта за Източната тангента ще стане ясно и до каква степен ще важи този проблем и за там. Има обаче много частни имоти, отбеляза Фандъкова.

Изграждането на Околовръстния път е огромен проект. Разбира се връзките се изграждат поетапно, защото Околовръстният път е предвиден за извеждане на транзитния трафик, обясни още столичният кмет. Заедно с районните кметове разговаряме с гражданите и имаме грижата заедно с Пътната агенция да работим заедно, за да направим и други връзки, отбеляза тя.

Йорданка Фандъкова каза още, че в момента се изпълнява пътният възел на Казичене, което е една мечта на жителите му. „Както виждате, изискват се инвестиции, проекти. Актуалното, което в момента изпълняваме заедно със заместник-кмета по транспорта и с главния архитект, е връзките със Северната скоростна тангента. Става въпрос за продължението на бул. „Рожен“ и очаквам изграждането й да започне още следващата година. Предстои приключване на проектирането и избор на изпълнител“, информира кметът на София.

Заедно със строежа на Източната тангента, който свърза Северната тангента с бул. „Владимир Вазов“ – това са двете отсечки, за които сме заложили средства през следващата година, обобщи Йорданка Фандъкова. В момента се провежда процедура за избор на изпълнител на локалните платна на Северната скоростна тангента, за които получихме средства от държавата. На 16 септември т. г. ще се отворят цените, а до края на месеца трябва да има избран изпълнител и ако няма обжалвания, строителството ще започне, каза столичният кмет.

Вижте още

Магистрала Хемус ще стигне до Варна през 2025 г. обеща регионалният министър

ivan

Ремонтът на площад „Славейков“ на път да премахне книжния пазар

ivan

170 км от автомагистрала Хемус ще бъдат построени в следващите три години

ivan

Напишете коментар