Invest Build Media
Имоти и строителство

Девет екипа на ГИТ започнаха масирани проверки на строителни обекти в София

Девет екипа на главна инспекция по труда са започнали от тази седмица масирани проверки на строителни обекти в столицата, съобщи социалният министър Зорница Русинова.

Русинова съвместно с изпълнителния директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова, екип на инспекцията и журналисти направиха проверки на два строителни обекта в Студентски град в София.

От инспекцията коментираха, че след проливните дъждове снощи на обектите са оставени кабели и щепсели в локви. Други нарушения са необезопасен мачтов подемник, липса на табела за товароносимост и немаркирана опасната зона на самия мачтов подемник. Има и различни строителни материали на ръба на изкопа, което е потенциална опасност за работниците.

От ГИТ обясниха, че всяко нарушение е потенциален риск за трудова злополука и дори малко стърчащо желязо, което не е премахнато, е предпоставка работникът да получи сериозна травма. Санкциите са от 1500 до 15 хиляди лева, както по отношение на спазването на изискванията за безопасност и здраве на работниците, така и за хора без трудови договори.

На единия от обектите е установен и работник без трудов договор към момента. Министър Русинова посочи, че в строителството нарушенията са основно спазване на безопасността на труд на работници. От началото на годината ГИТ е направила 29 хиляди проверки, като от тях близо 3000 са в строителния сектор, а около 30 процента от нарушенията са условията на труд и безопасност на работниците.

Тя посочи, че от 2015 г. насам има растеж на строителния бизнес, като миналата година са били ангажирани около 150 хиляди човека в строителството, а само за първото тримесечие на тази година са 120 хиляди. Министърът допълни, че на фона на растежа на строителния бизнес има около 5 процента спад на трудовите злополуки, особено в сферата на строителството.

Българските строители, заради подготовката, която имат, са с добра реализация в цяла Европа, каза министърът в отговор на въпрос по повод информацията за многото строители, които заминават за Германия. Тя припомни, че министерството има междуправителствена спогодба само с Израел, където около 1000 човека годишно имат възможност да работят в рамките на две години. Спогодбата е от 2009 г. и има интерес за продължаването й, допълни Русинова.

Тя съобщи, че нарушенията тази година, констатирани от ГИТ, спрямо миналата , номинално са повече, но по думите й това е така заради повечето проверки и интензитета на някои икономически сектори.

Първите седем месеца са установени забавени плащания за 13.9 милиона лева, но вследствие на инспекционната дейност на ГИТ изплатените заплати са около 9 милиона. За първите месеци на тази година около 5 милиона лева са санкциите, наложени вследствие на административни глоби на инспекцията, като близо милион от тях са в строителния сектор, каза социалният министър.

Масирани проверки на строителни обекти се правят и в цялата страна.

Вижте още

Разширяват сградата на Първа английска гимназия в София

admin

85 млн. лева са отпуснати за реконструкция на основен булевард във Варна

ivan

Путин одобри разрушаването на стари жилищни сгради в Москва

ivan

Напишете коментар