Invest Build Media
Туризъм и Екология

Един хотел е разположен в две държави

Обичайно всеки хотел има конкретен адрес, но един в Европа е уникален с това, че всъщност се намира на територията на две страни. Става дума за 2-звездния Arbez, едната част от който е във Франция, а другата в Швейцария.

До абсурда се стигнало не заради разрешения за строеж от двете държави, а заради разделяне на територия. Така през 1862 година сградата се оказала и в двете страни, които подписали помежду си договор за промяна на държавните граници след решаването на спор за земя. По същия начин се разделило и селцето Ла Кюр, в което е зданието.

През 1921 година Жул-Жан Арбез го купил от Понтус и го превърнал в хотел. Вследствие на това границата между Франция и Швейцария минала през кухнята, трапезарията, коридора и няколко стаи, а адресите станали два – от френска страна на „Рю де ла фронтиер“, а от швецарска – на „Рут дю Франс“. И за да е още по-забавно, в две от стаите леглата били сложени така, че да са разсечени от браздата.

Затова Арбез започнал да предлага специална услуга – спиш с партньора си в едно легло, но в различни страни. По време на Втората световна война хотелът се оказал любим на тези, които искали да се скрият от германските войници, защото стълбището на последния етаж преминава от Франция в Швейцария, която е неутрална и бегълците там са защитени.

В началото на 1962 година в хотел Arbez са водени финалните преговори, довели до сключване на Евианските споразумения, с които се слага край на Алжирската война, и благодарение на които Алжир обявява независимост от Франция.

arbez-hotel-01 arbez-hotel-02

Вижте още

Четири групи плажове ще има по Черноморието според законопроект

admin

Румънците с най-много туристически посещения в България тази година

ivan

Може да си наемете цял остров за лятната почивка

leni

Напишете коментар