Invest Build Media
Имоти и строителство

Увеличава се броят на фалиращите британски компании за жилищно строителство

Броят на фалиращите компании за жилищно строителство във Великобритания се ускорява и заплашва много необходимото предлагане на нови жилища, пише Financial Times, цитирани от investor.bg.

Миналата година 358 компании в сектора са подали молба за обявяване в несъстоятелност, сочат данни на Службата по несъстоятелност, предоставени по реда на Закона за свобода на информацията. За сравнение, през 2016 г. те са били 207, а оттогава броят им расте всяка година.

Компаниите за жилищно строителство, които подават молба за обявяване в несъстоятелност, са предимно малки и средни фирми, сочат данни на компанията за счетоводни услуги Price Bailey.

„Жилищното строителство в Англия достигна 30-годишен връх през 2019 г., но сривът на рекорден брой по-малки компании заплашва да подкопае напредъка“, казва Пол Питман, партньор в компанията.

Успехът на десетината листнати на борсата британски компании за жилищно строителство през последните години засенчва растящото подтискане в останалата част от сектора, казва Питман.

Строителните компании, които изграждат до сто жилища на година, съставляват около 10% от новото предлагане спрямо 40% през 1988 г., сочат данни на Националния съвет за жилищно строителство. През същия период броят на малките фирми за жилищно строителство, регистрирани в съвета, е намалял от над 12 хил. на около 2 хил.

„Много е тъжно и тревожно, че обявяването в несъстоятелност на малки компании за жилищно строителство расте, но се страхувам, че това не е изненадващо“, казва Марк Влесинг, главен изпълнителен директор на малката строителна фирма Pocket Living.

„В нашия опит през последните години планирането стана още по-сложно и политическо и отнема повече време. Това увеличава значително риска за строителните компании и влияе сериозно на маржовете, които за по-малките фирми може да са разликата между печалба и загуба“, допълва той.

Същевременно най-големите компании за жилищно строителство в страната се радват на ръст на печалбата през последните години, отчасти благодарение на правителствената програма Help to Buy.

Persimmon, една от най-големите компании за жилищно строителство на Острова, утрои печалбата си преди данъци между 2013 и 2019 г. Други големи строителни компании, сред които Taylor Wimpey и Barratt Homes, отбелязват сходен ръст.

Малките и средните компании в областта на жилищното строителство във Великобритания, които вече изпитваха проблеми, са тежко засегнати от коронавируса, казва Брайън Бери, главен изпълнителен директор на Federation of Master Builders. Една трета от малките компании за жилищно строителство са задръстени с новопостроени жилища, които остават празни, защото купувачите са се оттеглили от покупките с налагането на блокада в страната, допълва той.

Малките и средни компании за жилищно строителство заемат „централно място в ускоряването на възстановяването на страната“, допълва той. „С откриването на повече възможности за малките обекти можем да ги подкрепим да строят висококачествени, устойчиви жилища за местните хора, защото местните компании за жилищно строителство се конкурират за добра репутация, а не за счетоводен баланс“, отбелязва Бери.

Вижте още

Борисов провери строежа по бул. Васил Левски във Варна

ivan

Девет екипа на ГИТ започнаха масирани проверки на строителни обекти в София

admin

Натискаме за построяването на втори мост на Дунав при Русе

ivan

Напишете коментар