Invest Build Media
Туризъм и Екология

Каламата – 6 причини защо да посетим това невероятно място в Гърция

Гърция ни привлича с толкова много неща, но нека видим 6 причини, поради които трябва да посетите Каламата, според peika.bg

1. Живописният стар град на Каламата

6 причини, поради които трябва да посетите Каламата, Гърция
Снимка: wikimedia

Разположен в северната част на града, точно под замъка, Старият град Каламата представлява хаотично разпиляни църкви и занаятчийски магазини, всички скрити в лабиринт от калдъръмени улици. В която и посока да тръгнете, със сигурност ще се натъкнете на сцена от автентичен живот на Пелопонес.

6 причини, поради които трябва да посетите Каламата, Гърция
Снимка: pixabay

Той е дом на някои от най-важните църкви в региона. Църквата „Светите Апостоли“ има дълга и сложна история. Именно там започва бунтът срещу турците през 1821 г. и стените й са облицовани с картини и икони, много от които са на стотици години.

Катедралата Ypapantis доминира в стария град и е любима на местните за кръщенета и сватби. Там живеят и работят 17 монахини, произвеждащи копринени забрадки, използвайки традиционни станове.

2. Микс от музеи

6 причини, поради които трябва да посетите Каламата, Гърция
Снимка: wikimedia

Музей на фолклора

В стария град има и много музеи. Археологическият музей дава добър преглед на историята на региона, показва артефакти от важни обекти като древния град Месини.

Музеят на войната хроникира инструментите и методите на битка през вековете. И Музеят на фолклора показва примери за традиционните изкуства и занаяти, с които регионът е известен.

3. Древният град Месения

6 причини, поради които трябва да посетите Каламата, Гърция
Снимка: wikimedia

Построен през 371 г. пр.Н.Е. от теванския генерал Епаминонда, древният град Месения е проектиран да защитава местните жители от спартанците. Деветкилометрова стена е изградена по хребетите, заобикаляща процъфтяващ град, който включва амфитеатър, съкровищница и светилище, посветено на Артемида Ортия. Руините са толкова обширни, колкото тези на Олимпия и Епидаврос, но почти няма посетители.

Руините са живописно разположени на хълм, точно под село Мавромати и най-подходящо време за посещение е сутрин или следобед, когато слънцето не е толова силно. Преминете през големия театър, спрете се на агората (пазар), вижте гигантските колони в светилището на Асклепий или заемете място на стадиона, един от най-запазените в Гърция. Все още продължават разкопките и всяка година се разкриват повече съкровища от историята на града на 2300 години.

4. Разкошни златисти плажове

Самата Каламата е заобиколена от близо четири километра златист пясък, всичко в непосредствена близост до центъра и обграден с оживени плажни барове, ресторанти и други. Водните спортове също са на разположение и има голямо разннообразие.

Положението на града в сърцето на грандиозното крайбрежие на Месиния означава, че плажовете са лесно достъпни. Някои са разположени в уединени заливи като плаж Фонеас в Западен Мани. Други, като Велика, са много по-дълги.

Един плаж, който си заслужава да се посети, е заливът Войдокилия, близо до Пилос. Образува бял пясъчен полумесец, подсилен от скалисти хълмове. Той е включен и в прочутата епична поема на Омир – „Одисея“.

5. Изключителните замъци

6 причини, поради които трябва да посетите Каламата, Гърция
Снимка: wikimedia

Замъкът Каламата се намира на малък хълм в задната част на стария град и е една от най-популярните туристически атракции в града. Построен от франките през 13-ти век, той предоставя убежище на местните жители по време на революцията срещу турците през 1821 г. и оцелява след земетресението през 1986 г., до голяма степен непокътнат. Това е най-доброто място в града за гледане на залязващото слънце.

Както подобава на регион с толкова бурна история, районът около Каламата е осеян с впечатляващи замъци, които си струва да се посетят. Замъкът Метони заема малко островче близо до едноименния пристанищен град и е укрепен с осмоъгълна кула. Той е защитен от морето от трите му страни и се достига чрез пресичане на каменен мост с 14 арки.

Наблизо Pylos също има свой замък, който стои на върха на хълм близо до центъра на града. Той също е построен от франките и осигурява защита на гражданите в тази част на залива Наварино.

6. Вкусни маслини и местна продукция

6 причини, поради които трябва да посетите Каламата, Гърция
Снимка: pixabay

В тази част на Гърция се отглеждат маслинови дървета повече от 3600 години. Дърветата със своите заплетени стволове и сребърни листа превъзхождат по брой жителите на Каламата с близо 100 към 1.

Местните маслини Каламата са най-известният сорт, така че посещението при местен производител за проба на маслините и вземането на бутилка екстра върджин зехтин е задължително. Повечето от производителите все още са с малък мащаб и семейна фирма, което го прави наистина автентично изживяване.

Можете и просто да посетите невероятния централен пазар на Каламата. Над 450 производители и продавачи излагат своите сергии тук всяка сряда и събота, за да продават множество плодове и зеленчуци, включително маслини Каламата. Ще намерите и други местни вкусни лакомства, включително сирене sfela (полутвърдо сирене, приготвено от овче или краве мляко), мед, лалагия (вид пържено тесто) и ябълки Poliani.

Вижте още

Хотелиерите свалят цените

Неочаквани нарушения: Какво се крие зад дюнерите?

Подготвят осмото национално специализирано изложение за ягодоплодните и фестивал на малината

Напишете коментар