Invest Build Media
Туризъм и Екология

От 15 ноември стартират трайно ниски цени в хранителните магазини

От 15 ноември започват намаленията на цените на различни стоки в хранителните магазини, отбелязани с логото „Достъпно за вас“. Въпреки че първоначалната дата за стартиране на инициативата беше 1 ноември, министърът на икономиката Богдан Богданов обясни забавянето. Хранителни вериги и по-малки магазини участват в инициативата, като следващия етап включва разширяване на обхвата й до нехранителни и лекарствени продукти.

Всеки магазин, участващ в кампанията, ще използва логото на инициативата, поставено до съответните стоки, с което се насочва към постигане на трайно ниски цени. „Това ни дава възможност да постигнем стабилни и ниски цени“, поясни Богданов.

Министерството на икономиката планира да извършва анализ всеки седмица, а на сайта му ще има функционалност, позволяваща на потребителите да избират продукт и да следят цените му в цялата страна.

Инициативата обхваща най-малко 50 различни продукта, от които поне 16 във всеки магазин трябва да са отбелязани с логото. Тези продукти включват зеленчуци, плодове, протеини и други, според разясненията на министъра Богданов.

Относно дерогацията за внос на руски петрол в българската рафинерия на „Лукойл“, Богданов отбеляза, че вече съществува план за преминаване на неруски петрол. Отговаряйки на информацията за разследването на България от страна на Брюксел поради „Лукойл“, министърът поясни, че страната разполага с ограничени правомощия и контролни възможности, след като износът е документиран.

Икономическият министър беше категоричен, че цените на бензина и дизела в България са най-ниските в сравнение с другите държави от ЕС.

Вижте още

Може да си наемете цял остров за лятната почивка

leni

Може ли да се заразим с коронавирус при самолетен полет?

viktoria

Мерките, които хотелите по света предприеха поради епидемията от Covid-19

viktoria

Напишете коментар