Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Как картина за боклука се превръща в шедьовър за 25 млн. долара

Под заглавие „Шедьовърът на Чимабуе, открит случайно във френска къща, намери свой нов дом в Лувъра“ стои фасциниращата история на „Издевателството над Христос“, творение на флорентинския майстор Чимабуе. Според доклад на Business Insider, картината, известна доскоро като безценен артефакт, беше открита по време на обикновено почистване на дом във френска провинция през 2019 г. Въпреки че собственичката, 90-годишна жена, я е считала за безстойностна икона от Русия, неяснотите около нейната стойност се разчистиха, когато бе продадена на търг за невероятната сума от 25 милиона долара.

За голямо удивление на собственика, чилийските милиардери Алваро Саиех Бендек и Ана Гусман Анфелт закупиха творбата за частната си колекция. Въпреки това, те се сблъскват с трудности, след като френското правителство отказва да издаде лиценз за износ на картината. Признавайки културното й значение, правителството я обявява за национално богатство, предоставяйки на Лувъра 30 месеца, за да събере средствата за придобиването й.

Директорът на Лувъра, Лоранс де Карс, споделя радостта си от новото придобиване, като подчертава ключовата роля на творбата в историята на изкуството. Съвсем скоро „Издевателството над Христос“ ще бъде изложено заедно с друго известно произведение на Чимабуе, „Майстора“, в Лувъра, като това събитие обещава да бъде значим момент в света на изкуството.

Вижте още

АПИ стартира обществените поръчки магистрала Струма през Кресненското дефиле

ivan

Японски мотиви в тазгодишния цветен килим на Брюксел

admin

Архитекти готвят проект за възстановяване на Тютюневите складове

admin

Напишете коментар