Видът на строителството е от първостепенно значение, който до голяма степен определя цената. Според брокерите купувачите често не са запознати точно какво искат. Ето защо са важни плюсовете и минусите на видовете строителство.

В материала по-долу ще разгледаме плюсовете и минусите на старото и новото строителство, като специално внимание ще отделим и на четирите основни вида сгради – тухла, ЕПК, панел и итонг.

Каквото и да изберете, собственото жилище ще ви донесе повече уют, комфорт, независимост и място, където да изграждате своите спомени със семейството си.

Старото строителство

При така нареченото старо строителство преобладават панелните блокове и едроплощният кофраж. Важно уточнение е, че ново панелно строителство почти няма! Такъв тип сгради у нас са хит на соца.

Плюсовете на панелите са, че има подчертано добро вътрешно архитектурно разпределение и изложения. Градоустройственото решение обикновено е с близост до болници, детски градини, училища, пожарни, магазини, транспорт, паркове. Панелите имат много добро поведение на сеизмични въздействия, продиктувано от самата конструктивна схема. Енергията на сеизмичните вълни се поглъща от големите възможности за деформация на сградата, но ако връзките между панелите са направени добре, а те са добре направени, с много малки изключения. Безспорна обаче е нуждата от последващ контрол на връзките. Като минус на такова жилище може да се посочи сравнително лошата топло и шумоизолация. И нещо много важно за любителите на преустройството в домовете си – при панелното жилище няма особен шанс за преустройство и строителство. Събарянето на която и да е стена е изключително опасно и нежелано, защото може да доведе до нарушаване на целостта на цялата сграда.

Друг плюс е, че квадратурата не включва в себе си идеалните части, както е при „новото“ строителство. Те са упоменати само като проценти в нотариалните актове.

Минусите са, че има повсеместна нужда от спешен ремонт на покриви, полагане на топлоизолация и нови инсталации. Все пак това са сгради на средно около 35 години. Повечето от тези жилища са с добро разпределение, а панелните блоковетеса 6-8 етажни. В голяма част от случаите бихте могли да ги закупите на по-ниски цени.

Новото строителство

При т.нар. „ново“ строителство, с което обозначават сградите от прехода – от 1990 г. до момента, има също няколко периода – от 1989 до 1994 г., от 1994 г. до 2003 г. и от 2003 г. до наши дни. Сградите от 1989-1993/4 г. са строени от старите майстори – прилежно и качествено, те са с добри, комфортни и практични разпределения, които са характерни за панели и ЕПК. Експертите твърдят, че общата оценка относно сеизмичния риск е положителна, но се нуждаят от саниране, както и панелките.

Сградите от периода 1993/4-2003/4 г. също се нуждаят от саниране, защото в повечето случаи нямат топлоизолация и инсталациите им не са на ниво. Сериозен казус има с паркирането, защото жилищата са строени без нужните, съгласно новия закон, паркоместа.

Сградите от 2003 година насам имат следните плюсове: нови са, построени са от сравнително качествени материали и технологии на строителство; добрите стари инженери от миналото са станали надзорници, т.е. се отчита по-добър контрол върху изпълнението; в архитектурно и конструктивно отношение. В част от тях обаче разпределенията са непрактични, твърдят експертите.

ЕПК

При едроплощния кофраж (ЕПК) всичко е почти същото, както при панелите, с някои изключения. По отношение на земетръса те представляват една много, много корава конзола, забита в земята, т.е. точно противоположно на панелите. Този вид строителство също може да бъде лесно разпознато, като най-често това са високи блокове. И това е съвсем нормално, защото един от плюсовете на това строителство, е по-висока устойчивост на земетресения. За разлика от панелките, тук бетонът се излива нацяло по време на строежа, което прави сградите по-стабилни и сигурни, и разбира се, по-скъпи от панелките. Често вътрешните стени, които не са носещи, се правят от различни материали, дори и от тухли, което дава възможност за известни преустройства вътре в жилището. Разбира се, това далеч не е най-добрият вариант.

Плюс на ЕПК е също, че в повечето случаи изолацията тук е с една идея по-добра от панелките, макар че това не винаги е така. Минус е голямата зависимост от асансьор, поради високото строителство.

Тухлените сгради

Тухлените сгради изглеждат най-добрия вариант за ваше жилище, но респективно са и най-скъпи. При добрата стара – нова тухла като плюс веднага трябва да изтъкнем, че за разлика от панелните и ЕПК блокове, това строителство има най-добри шумо и топлоизолационни качества. Освен това тухленото строителство дава възможност за по-интересни и нестандартни апартаменти, а не просто класическите правоъгълни „кутийки“, които мнозина по-артистични хора не харесват особено. Ако пък нещо не ви хареса, то доста по-лесно може да помислите за промяна, с условието разбира се, да не бутате носещи стени. Но имайте и предвид, че жилищата в тухлени сгради най-много пазят цената си. И ако след години решите да продадете жилището си, то може да му вземете добра цена, макар и вече да е по-старо. Идеята е, че в даден момент собственикът би могъл да си върне вложените пари без загуба. Това разсъждение е валидно, дори и имотът да се придобива с цел живеене в него, а не отдаване под наем или препродажба.

Газобетонните блокове

Един от по-новите материали, с които се строи, това са жилищата с газобетонни блокове. Газобетонът представлява лек клетъчен бетон – смес на пясък, цимент, вар, вода и алуминиев прах, подложени на действието на високо налягане и нагряване в автоклави. Осигурява добра топлоизолация на сградата при дебелина на зида по-голяма от 30 см. През последните години се наблюдава по-често използване на итонг в българското строителство. Основната причина за това е, че строителството с тях е изключително бързо. Големият размер и малкото тегло на отделните единици са една от причините, друга е възможността да се спести времето за поставяне на топлоизолация, благодарение на топлоизолационните свойства на газобетона.

Една от причините за голямата популярност на итонга е възможността за изграждане на овални и каквито и да е нетипични форми, защото рязането на блокчетата и оформянето на елементи с различна форма се осъществява много лесно с ръчен или електрически трион. Еднаквостта на блокчетата, нулевата възможност за счупване при рязане или рендосване са причина, както за точност на размерите на изрязаните тела, така и за понижената трудоемкост на довършителните работи по газобетонни стени. Газобетонът е негорим материал и вследствие на това негово свойство, осигурява добра огнезащита на помещенията. Освен това благодарение на порестата си структура и добрата паропроницаемост, позволява стените да „дишат“ и влажността в помещенията да се поддържа по естествен път. Това е избор на модерна технология, обединяваща дългогодишните европейски традиции в строителството и в същото време отговаряща напълно на най-строгите изисквания за енергийна ефективност на сградите.