Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Грешката на един архитект, която се превръща в легенда

Изградена преди 800 години, един от символите на град Пиза в Италия- наклонената кула, и до днес буди любопитството със своя наклон.

Строителството и започва през 1173 г. от архитекта и скулптора Бонано Пизано. Окончателното и строителство отнема цели 200 години. Седмият етаж е завършен през 1319 г., а камбанарията със седемте камбани е достроена през 1372 г., разказват stroiteli-bg.com.

Бонано Пизано успява да построи първия етаж, заобиколен от 15 колони от бял мрамор с класически капители и арки. Когато е построен и третия етаж обаче, пет години по – късно, кулата се накланя с 5 см, заради нестабилния подпочвен слой, върху който е построена. Поради тази причина строителството на най-известната кула в света, спира.

пиза

Изминават 100 години, когато да довърши недостроената кула се захваща Джовани Ди Симоне, който се опитва да коригира наклона чрез компенсиране. Резултат не бил постигнат и камбанарията, която всъщност се намира в наклонената кула, все още имала съществени отклонения от вертикалната планировка.

Внукът на първия архитект на кулата – Томазо Пизано продължава строителството и го завършва през 1372 г. Векове наред чудото в архитектурата, макар и с наклон, не се срутва. Но през 1990 г. кулата е затворена за посетители, поради опасния наклон от 4,5 м. До 2001 г. реставратори и архитекти успяват да „издърпат“ кулата с 44 см., с помощта на тежести с тегло от няколко тона и инвестиция в размер на 28 млн. евро.
През декември 2001 г. наклонената кула в Пиза отваря врати за своите милиони посетители от цял свят. Тя е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Така, считаната за грешка наклонена кула, се превръща в един от символите на Пиза и Италия, а наклонените стени и под правят изживяването за туристите – незабравимо.

Вижте още

Най-добрите изпълнени проекти бяха отличени в конкурса „Сграда на годината“

admin

Собствениците на паметници на културата в София може да не плащат данък сгради

ivan

BMW представи новия си изцяло електрически SUV

Напишете коментар