Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

България е 45-та по индекс на икономическа свобода

България дели 45-а позиция от общо 159 страни, заедно с Израел, Монголия и Никарагуа с по 7,39 точки от 10 възможни в годишния доклад „Икономическа свобода по света 2016“.

Информацията предостави на БТА Институтът за пазарна икономика (ИПИ) на база на доклада на института „Фрейзър“.

Тазгодишният резултат поставя страната на 20-о място в ЕС при 15-о място през миналата година. За сравнение, през миналата година резултатът на България се увеличава с 0,04 точки, но мястото се понижава с три позиции. Това показва, че подобрението на икономическата свобода в България е било по-незначително в сравнение с това в останалите страни в света и в частност – в ЕС, се отбелязва в анализа.

Категория размер на правителството

Според категорията размер на правителството има минимална промяна спрямо предходната година – повишение с 0,01 точки за правителствените разходи. Въпреки това, те остават най-ниско оцененият елемент на категорията. С 10 точки и най-добре оценено е данъчното облагане на доходите заради наличието на плосък данък в страната. Трябва да се има предвид, че в изследването не са включени параметрите на осигурителната система, която всъщност е най-голямата тежест върху труда.

Категория съдебна система

Най-лоши са резултатите в категорията съдебна система и право на собственост. Независимо от известното подобрение (с 0,12 точки) спрямо предходната година, категорията е оценена на едва 5,05 точки. От петте категории тя е и с най-незабележимо нарастване в сравнение с нивата от 2005 г., което е доказателство за несъстоялата се съдебна реформа и оценка за неспазване на върховенството на закона и липсата на независимост на съдебната система.

Стабилни пари

Най-добре страната ни се представя в частта „Стабилни пари“ – 9,24 точки. Високият резултат показва, че България се характеризира с ниски и стабилни нива на инфлация, както и не ограничава обмяната на валута и възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чужда валута.

Свобода на международната търговия

За свободата на международната търговия оценката за България е сравнително висока – 8,02 точки. Важна предпоставка за доброто представяне на страната по отношение на митническите тарифи и търговски бариери е и членството на България в Европейския съюз и възприетата обща митническа тарифа на Съюза с трети страни.

„Регулиране на кредита, труда и бизнеса“.

В областта „Регулиране на кредита, труда и бизнеса“ също има влошаване спрямо предходната година и в трите сегмента на регулация. Като пречки за икономическа свобода се оценяват намесата в кредитния пазар, скъпата бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, определянето на минимална работна заплата, големият брой регулации при наемането и освобождаването на работници и корупцията.

Защо икономическата свобода е важна?

По-високата икономическа свобода означава повече доходи, категорични са икономистите. Страните в горната четвърт на класацията имат почти 8 пъти по-висок брутен вътрешен продукт /БВП/ на човек от населението в сравнение със страните в долната четвърт – съответно 41,288 и 5,471 долара.

По-високата икономическа свобода означава по-ниска бедност. Разликите в доходите на свободните и несвободните икономики се отнасят и за доходите на най-бедните слоеве от обществото. Най-бедните 10 на сто от населението на икономически най-свободните страни са два пъти по-богати от най-бедните 10 на сто на най-лошо представящите се държави по отношение на икономическата свобода.

По-високата икономическа свобода е свързана с по-висока продължителност на живота. Според анализаторите населението на икономически свободните държави живее с над 16 години повече от това на страните с най-ниска икономическа свобода. Продължителността на живота в страните с най-висока икономическа свобода е 80,4 г., докато в страните от най-долната четвърт на класацията е 64,0 години.

За поредна година Институтът за пазарна икономика представя изготвения от института „Фрейзър“ годишен доклад „Икономическа свобода по света 2016“. Той се базира на данни от 2014 г., която е последната година с налични и сравними данни за всички включени държави. Индексът измерва степента на икономическа свобода, анализирайки политиките и институциите на 159 държави и територии. За основни елементи на икономическата свобода се считат личният избор, доброволната размяна, свободата за навлизане и конкуренция на нови пазари, сигурността на личността и частната собственост.

От създаването на индекса през 1985 г. до тазгодишното издание резултатът на развитите държави се увеличава с 0,8 точки до 7,7 от максималните 10 точки, а този на развиващите се – с 1,7 т. до 6,7 точки. На челните две места тази година, както и миналата, са Хонконг и Сингапур, следвани от Нова Зеландия, Швейцария и Канада. На дъното на класацията са Венецуела, Либия и Конго.

Вижте още

За продан: остров за 17 млн. долара

leni

КНСБ е против позицията на кабинета за отпуските на работниците

ivan

Тройно намалели руските купувачи на имоти в България след края на 2014 г.

admin

Напишете коментар