Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

,,Теленор България“ разделя бизнеса си на две

„Теленор България“ предприема сериозно преструктуриране на дружеството, като разделя бизнеса си в България на две – мобилни активи и инфраструктура. Промяната е факт от 1 юли, а на практика клиентите на оператора в страната няма да усетят никаква разлика, те остават клиенти на „Теленор“.

Първата част остава в едноименното дружество и ще продължи да се ръководи от главния изпълнителен директор Джейсън Кинг, а втората част ще премине в CETIN Bulgaria, чийто главен изпълнителен директор ще бъде доскорошният главен технологичен директор на телекома Владимир Радойчич.

Компанията е приключила разделянето на търговските и инфраструктурните дейности в своите оператори в Сърбия, Унгария и България и създаването на три нови организации, които ще оперират в рамките на CETIN Group.

Двете компании ще имат различни приоритети и различни бизнес модели и фокус на управление. „Теленор България“ ще се съсредоточи  повече върху нуждите на своите клиенти и търговските предложения към тях, докато CETIN ще се фокусира върху подобряването и внедряването на телекомуникационна и IT инфраструктура и тяхната експлоатация и поддръжка.

Самият ход не е напълно неочакван, като се има предвид структурата на телеком бизнеса на собственика – PPF Group, която се контролира от чешкия предприемач Петр Келнер. Новината за преструктурирането идва няколко месеца преди изтичането на лиценза на PPF за опериране под настоящата марка Telenor. Той е валиден до началото на 2021 г., като все още няма яснота дали ще бъде подновен, или ще последва ребрандиране. В края на май PPF регистрира нов домейн – Laa.bg, който повдигна въпроса дали това не е свързано с преименуване на мобилния оператор. Тогава от компанията отказаха да коментират слуха.

CETIN България ще оперира мрежата за данни и комуникации в България, с обхват, който включва цялата страна. Компанията ще управлява клетъчна мрежа, както и ще предоставя други услуги, насочени основно към мобилни оператори и други организации, които предлагат услуги на крайни потребители. Инфраструктурата ще изгражда системи, които позволяват пренос на гласови услуги и данни от мобилни и фиксирани мрежи към центрове за свързване, където тези услуги ще прехвърлят към мрежи на други оператори, включително международни.

Що се отнася до сегашното преструктуриране, от компанията уверяват, че то няма да повлияе по никакъв начин на отношенията с неговите клиенти. Те ще продължат да ползват продуктите и услугите на телекома, без да се налагат никакви промени в договорите им за мобилни услуги, нито в условията по тях, уточняват от Теленор България.
„Целта на CETIN България е да приложи водещите бизнес модели в България, каквито вече се налагат в региона и по целия свят. Нашият екип от експерти ще продължи да надгражда вече изградената авангардна мрежова и ИТ инфраструктура и по този начин да допринесе за създаването на стойност и да отговори на нарастващото търсене и увеличените очаквания към комуникационните мрежи“, заяви главният изпълнителен директор на CETIN България Владимир Радойчич.

Вижте още

Проектобюджетът дава възможност за реализация на секторните политики на МРРБ

admin

Рекорд е поставен на Черния петък тази година

Социалното министерство отчете постигнатото по време на европредседателството

ivan

Напишете коментар