Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Имоти и строителство

В София Тех Парк започва строителството на сградата за българския суперкомпютър

Днес в София Тех Парк ще бъде направена първата копка на сградата, в която ще бъде поместен българският суперкомпютър, част от Европейската мрежа EuroHPC.

Страната ни успя да се пребори да стане домакин на една от осемте нови високопроизводителни машини в Европейския съюз, като надеждите са, че това ще ни позиционира по-добре в новата цифрова реалност и ще помогне за привличането на чуждестранни инвеститори.

Проектът се реализира от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД. Той е на обща стойност 18 млн. евро, 12 млн. евро от които се дават от българското правителство.

В събитието ще участват министърът на икономиката Емил Караниколов, еврокомисарят с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Суперкомпютърът в София ще е един от 5-те petascale машини, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени 3 pre-exascale и 5 petascale машини.

Основната цел на суперкомпютъра е да повиши конкурентоспособността на българската икономика, да ускори развитието на научноизследователски и иновационни дейности, както и получаването на резултати в анализа на медицински данни, което ще подпомогне избора на подходящо лечение на клетъчно ниво на тежки заболявания.

Капацитетът на машината може да бъде използван в много приложни области, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво.

Вижте още

Глобяват „Монтюпе“ с 300 хил. лева

ivan

Продава се Малък дрипав остров на Бахамите

Днес откриват новата метростанция „Витоша“ в София

admin

Напишете коментар