Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Увеличават броя на контейнерите за разделно събиране на отпадъци в София

Разделното събиране на отпадъци е важна част от кръговата икономика, моето желание е да разширим системата за разделно събиране. Столична община предприема нова процедура, която се подготвя за сключване на договори за разделно събиране с организациите. В нея залагаме за увеличаване на броя на контейнерите за разделно събиране на отпадъци. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на нова инсталация за сортиране на отпадъци от опаковки и първия образователен център на „Екопак България“.

По думите на Фандъкова в момента на територията на общината има близо 12 хил. контейнера. „Отделно от това изграждаме инсталации за преработка на отпадъци, за да се отделят максимално количество отпадъци, да се преработят и за депониране да остане малък процент“, посочи тя. Фандъкова уточни, че към момента София рециклира само 16 % от отпадъците на града. Според нея тези успехи са постигнати за кратко време. „Само за няколко години успяхме да постигнем числата, които цитирам, преди 10 години депонирахме 100% от отпадъците в София“, каза още тя.

Фандъкова каза, че целта на Столична община е да достигне до 10% на депонирани отпадъци. По думите й това е възможно, ако това се заложи в навиците на хората, както и образованието. „Надявам се много деца от София да дойдат тук в новия образователен център на „Екопак България“, за да имат възможност да се запознаят с инициативата. „Децата са нашите посланици на зелените политики“, поясни тя. Според нея те тук ще научат, че отпадъците са ценни ресурси и е хубаво да ги използваме.

При всички положения сме с по-голямо количество на рециклирани опаковки спрямо минали години, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който също участва в откриването на новата инсталация. По думите му, ако говорим за пластмасата, там нещата не стоят по този начин. Според него в тази област има още много какво да се направи. „По принцип суровини като металите и алуминия са доста атрактивни, така че при тях не се очаква сериозен проблем. За мен най-сериозен остава проблемът с рециклирането на пластмасата“, посочи той. Според него в този елемент трябва да се насочат усилията, но и без да се пренебрегват останалите отпадъци, като хартия и алуминий.

„Ние водим разговори за пилотни проекти за рециклиране, които да се развият през следващия програмен период“, обясни той. По думите му за момента се работи за насърчаване и разширяване на разделното събиране, а кой ще бъде методът, по който това да се случва, ще бъде отделно разискван. „Той ще бъде обсъден с всички заинтересовани страни. Ние имаме около година и половина за въвеждането на този начин за рециклиране, това е предостатъчен период за съгласуване“, каза той.

Според него ефективният начин за справяне с отпадъците е свързан с приемането и възпитанието в нов начин на мислене. „Ние сме свикнали на момента да имаме суровина, да направим стока и да изхвърлим боклука, това е едно линейно мислене. Ставането на това в навик да използваме отпадъците като ценни суровини, е гаранция, че след години няма да имаме проблеми, за които днес например се събираме“, обясни Димов. „Това е пътят, по който трябва да се върви“, посочи той.

Новата инсталация, която изградихме е вискотехнологична за сортиране само на пластмаса и хартия и ще отделя алуминия механично, обясни изпълнителният директор на „Екопак България“ Тодор Бургуджиев По думите му инвестицията за изграждането на инсталацията възлиза на 1,4 млн. лв. Бургуджиев каза още, че съоръжението ще може да отделя RDF, но отпадъкът няма да се изгаря в столицата, а в циментови заводи, където при температура от 2000 градуса по Целзий не се получават замърсявания.

„Новият образователен център е пригоден за деца над 14-годишна възраст. В него ще се прожектират игри и ще има начини за придобиване на нови знания. Това е направено за всички столични училища, съвсем безплатно“, посочи той.

Според него за организацията е изключително важно не само да изпълнява целите си, но и да бъде партньор в мисията за опазване на околната среда. „Искаме културата да се повишава в това отношение. Работата на „Екопак България“ следва стратегия за инвестиции и повишаване на ефективността във всичко области“, обясни Бургуджиев. Той каза, че организацията прави неща, които са необходими за обществото.

Вижте още

На шесто място сме в ЕС по собствени жилища

admin

Превръщат Romexpo в най-големия имотен проект в Румъния

leni

Кметът Фандъкова показа първия от новите влакове за третата линия на метрото

ivan

Напишете коментар