Invest Build Media
Инвестиции

Валидираха пощенска марка за 130 години на БДЖ

Към настоящия момент БДЖ е един от основополагащите стълбове в българската икономика. Юбилеите са свързани не само с историческите факти, а с основателни очаквания за своето развитие. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на валидиране на пощенско-филателно издание, посветено на 130 години от създаването на дружеството.

По този повод министър Желязков припомни, че през 1888 г. е подписан указ, с който е създадена нова държавна компания – Български железници. Първата линия, обслужвана от влаковете й е Вакарел – Белово. Малко по-късно е открита и първата международна линия – Цариброд-София-Белово.

Юбилеите на дружеството традиционно се отбелязват с издаване на пощенски марки. „Сюжетът на четирите марки, оформени в блок, е пряко свързан с историята на дружеството – от теснолинейката, която е била теглена от коне, локомотива на легендарния Ориент експрес, до съвременните мотриси, които се използват днес“, каза министър Желязков.

„Това издание ще заживее свой собствен път за радост както на филателистите, така и на ползвателите на пощенски услуги. Филателистите, както и железничарите имат обща любов към професията и хобито“, добави министърът.

По време на церемонията, председателят на Съюза на филателистите в България Спас Панчев обяви, че ръководството на организацията е взело решение за приемане на министър Росен Желязков за почетен член на Съюза. Министър Желязков получи почетна значка за присъединяването си към престижната организация на колекционерите и любители на пощенско-филателни продукти.

Вижте още

98% от автомобилите у нас вече имат редовна „Гражданска отговорност“

ivan

Вдигат се цените на старите жилища у нас

leni

НСИ: Увеличава се българският износ през първото тримесечие на годината

ivan

Напишете коментар