Invest Build Media
Имоти и строителство

Два дни остават до референдума за съдбата на парк „Бедечка“ в Стара Загора

Бъдещето на старозагорския парк „Бедечка“ ще бъде решено на местен референдум. В неделя хората в Стара Загора ще гласуват каква да бъде съдбата му. От едната страна са собствениците на имоти там, които искат да строят, а от другата  – природозащитници.

На референдума Стара Загора ще реши да се строи ли на мястото на дърветата в „Бедечка” или да се платят 30 милиона лева обезщетение на хората с имоти там. Паркът е един от най-големите „бели дробове” в страната. Цели 400 декара зелена площ с редки дървета и храсти – сред тях 600-годишен чинар.

През 60-те години общината решава, че „Бедечка” ще е парк, но не прави нищо по документи. Идва 2003 г. и до 2011-а паркът е реституиран на наследници на ниви. Така в „Бедечка” се появяват няколко жилищни кооперации. С това започват и протестите срещу застрояването на парка.

Природозащитниците блокират строежи и издигат палаткови лагери. През 2016 г. строителството в „Бедечка” е замразено, въпреки че собствениците на имоти имат законни документи.

Да бъдат ли отчуждавани частните незастроени имоти и да се изгради ли парк за сметка на бюджета? Това е на кратко въпросът, на който в неделя Стара Загора трябва да отговори. За да се опази паркът, а собствениците да получат обезщетение трябват десетки милиони. Каквото и да решат обаче 58 000 души с правото на глас, абсурдът е, че няколко дни по-късно съдът ще реши дали изобщо допитването е законно.

В „Здравей, България” по Нова телевизия собствениците на имоти заявиха, че са отдали безвъзмездно 22% от личните си площи на община Стара Загора, за да бъдат запазени всички ценни дървета и да се изградят детски и спортни площадки. Те призоваха жителите на Стара Загора на предстоящия референдум да гласуват с „не” и да покажат, че частната собственост е неприкосновена.

Някои от собствениците заподозряха „тъмни политико-икономически спекулации” с цел да им бъде взета частната собственост, която да бъде разпределена по друг начин. Те заплашиха, че ще се обърнат към Страсбург, ако правата им бъдат потъпкани.

Защитниците на парк „Бедечка” от своя страна контрираха, че тези 22% са изискуеми по Закона за устройство на територията. По думите им в парка има защитени от изчезване видове, а зад собствениците на имоти стоят големи инвеститорски интереси.

Кметът на града Живко Тодоров посочи, че може да се постигне компромисно решение. „Изсече ли се веднъж – няма връщане назад. Нека хората помислят. Искам да гласуваме да има въздух за града и хората да получат обезщетение”, каза той.

Снимка: БНР

Вижте още

Най-високата сграда в Израел ще бъде спираловиден небостъргач

leni

МРРБ: Студентските общежития ще се санират с европейски пари

ivan

Регионалното министерство инвестира 100 млн. лв. в пътища в Бургас и региона

ivan

Напишете коментар