Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

9-годишен връх в цената на златото

Златото стартира сутрешната търговия с повишение и отново се доближи до достигнатия вчера 9-годишен връх, информира profit.bg.

Към момента ценният метал се търгува на нива от 1 822.55 долара за тройунция, след като вчера премина границата от 1 823 долара.

Златото се намира на най-високите си нива от септември 2011 г. насам, а основните причини за възходящия тренд са очакванията за продължителен период на ниски лихвени проценти и опасенията от нова вълна на пандемията от COVID-19.

Обикновено ценните метали стават атрактивни за инвеститорите, когато несигурността на пазарите нараства, поради което са известни и като „активи убежища“.

„В момента има много фактори, които подкрепят поскъпването на златото, но основният е свързан с отрицателните лихви. Цената вече проби няколко ключови нива, което означава, че възходящият тренд най-вероятно ще продължи още известно време“, смята изпълнителният директор на онлайн платформата GoldSeek.com Петер Спина, цитиран от Marketwatch.

По думите му някаква по-значителна корекция може да се очаква едва след достигането на психологическата бариера от 2000 долара за тройунция.

„Пандемията, икономическите проблеми, политическите сътресения, търговските войни и масираните покупки от страна на инвестиционните фондове – на фона на всичко това златото продължава да привлича купувачи, защото те очакват още по-висока волатилност на останалите финансови пазари“, обяснява управляващият директор на RBC Wealth Management Джордж Геро.

Във вторник Световният златен съвет (браншова организация, която следи световния пазар на злато) публикува данни, според които нетните покупки на дялове от борсово търгуваните златни фондове са нараснали с 39.5 милиарда долара от началото на годината. Това е повече от предишния рекорд, отчетен през 2016 г.

По данни на Bloomberg активите на златните ETF-и са се увеличили с над 655 тона от началото на годината и в момента възлизат на около 3 235 тона.

Във вторник вицепрезидентът на Федералния резерв на САЩ Ричард Кларида за пореден път увери инвестиционната общност, че централната банка ще направи всичко възможно, за да ограничи щетите, нанесени на американската икономика в резултат на пандемията.

„В момента са налице много стимули. Можем да използваме още редица инструменти и ще ги използваме, ако се наложи“, заяви Кларида, цитиран от CNN.

Балансът на Фед се увеличи от около 4 трилиона долара през март до близо 7 трилиона долара към момента, на фона на безпрецедентните финансови инжекции от страна на централната банка, припомня Marketwatch.

Ценните метали печелят от ултрастимулиращата монетарна политика, защотго се приемат като защита срещу инфлацията, предизвикана от „печатането“ на пари.

Силното поскъпване на златото предизвика и сътветната реакция на среброто, което също отчита силни ръстове през последните няколко дни, макар че все още е далече от върховете от 2011 г. Към момента цената му е на ниво от 19.28 долара за тройунция – най-високата от август 2014 г. насам.

Големият въпрос, който си задават пазарните участници е докога ще продължи поскъпването на ценните метали. Възходящият тренд започна още през септември 2018 г. и оттогава насам се запазва почти без прекъсвания.

Повечето анализатори са на мнение, че върховете все още не са достигнати.

Миналата седмица инвестиционната банка Saxo Bank прогнозира, че златото ще достигне нови рекордни стойности в следващите месеци.

Експертите на банката са на мнение, че „политическата необходимост“ от по-голяма инфлация, с която да се обезценят нивата на дълга на САЩ, ръстовете на спестяванията в световен мащаб в последните месеци, както и геополитическите конфликти преди президентските избори през ноември в най-голямата икономика в света, са основните причини за очакван нов скок в цената на златото.

От Goldman Sachs преди дни също обявиха, че очакват ръст в цената на златото. Те повишиха своята тримесечна, шестмесечна и 12-месечна прогноза на съответно до 1800, 1900 и 2000 долара за тройунция.

Американската инвестиционна банка смята, че поевтиняването на долара ще се отрази позитивно на златото в следващите месеци.

Вижте още

Най-малката държава е с невероятна архитектура и богата икономика

leni

Шведският бизнес разширява дейността си у нас

ivan

Британски вестник: България е най-евтината дестинация за алкохолна ваканция това лято

ivan

Напишете коментар