Invest Build Media
Туризъм

Древен дворец на ацтеките е открит в Мексико сити

Останките на древен дворец на ацтеките, който по-късно е бил дом на испанския конквистадор Ернан Кортес, са открити под историческа сграда в столицата Мексико, предаде БГНЕС.

Подове от базалтови плочи бяха открити под сградата Национал Монте де Пиедад, историческа кредитна институция на централния площад на столицата, по време на реновирането на сградата.

Етажите отговарят на открита зона в двореца на владетеля на ацтеките Ашаякатл, който е бил баща на Монтесума, един от последните владетели на империята на ацтеките.

Експертите твърдят, че „това е било част от открито пространство на стария дворец на Ашаякатл, вероятно вътрешен двор“, заяви Националният институт по антропология и история на Мексико.

По време на разкопките археолозите са открили и доказателства за дома на Кортес, който се е намирал на същото място след падането на империята на ацтеките.

Археолозите отбелязват, че подът вероятно е направен от материали, използвани повторно от двореца на Ашаякатл, който, подобно на други свещени ацтекски сгради, е бил разрушен от конквистадорите.

Откритието е направено по време на укрепващи работи по сградата „Национал Монте де Пиедад“, която датира от 1755 г.

Кортес за първи път пристига в съвременно Мексико през 1518 година с мисия да проучи вътрешността на региона за испанска колонизация. Той и хората му обсаждат столицата на ацтеките Теночтитлан през 1521 г., докато тя не се предава, след което я унищожават, ключово събитие при падането на империята.

Бившата съпруга на княз Кирил Преславски Росарио е пряка потомка на император Монтесума от неговата дъщеря Изабел Монтесума. /БГНЕС

Вижте още

Airbnb предоставя безплатни жилища за медици в Италия

leni

Николина Ангелкова очаква най-добрия туристически сезон от 10 години насам

admin

Туроператори не искат Валери Симеонов да връща пушенето в заведенията

ivan

Напишете коментар