Invest Build Media
Имоти и строителство

Владислав Герчев, „Геострукт“: Иновациите в нашите сгради се крият във всеки детайл

„Геострукт“ работи с идея за бъдещето на България

„Геострукт“ държи на иновациите и ги използва във всеки детай при строителството на своите сгради „Алгара Луксор“ и „Гео Център“. В процеса на работа строително-инвестиционната компания залага на професионалисти, които разкриват нова – различна страна, на строителната среда в световен мащаб, с внедряването на иновативни технологии, с използването на техники и материали, непознати досега за българския пазар.

„Геострукт“ работи с идея за бъдещето на България.  Въвежда нова тенденция в строителството, насочена към екологичната среда на живот. Това стои в основата на философията на компанията, казва управителят Владислав Герчев.

Гордеем се, че нашите сгради „Алгара Луксор“ и „Гео Център“ успяха да се наложат на българския пазар и сме благодарни, че бяха оценени от международно признати експерти в областта на строителството и архитектурата в Националните награди за строителство и инвестиции, които се проведоха преди месец в София“, посочва той.

Компанията взе първа награда в две категории „Строителство на многофункционални сгради“ и „Високо жилищно строителство“.

Наградите се проведоха като част от Благотворителния бал на строителите и архитектите, като тази година каузата на събитието бе в помощ на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Журито на наградите бе съставено от международно признати експерти в областта на строителството и архитектурата, както и журналисти, които отговарят за ресор строителство. Председател бе Чарли Кинг – директор на Resort Group PLC, а останалите членове бяха Сохан Кумар (CEO в Ammar Facility – ОАЕ), Сотирис Цулос (директор в международната компания RMJM), доц. д-р архитект Йорданка Кандулкова (УАСГ), арх. Павел Янев, арх. Варвара Вълчанова (PL Architekten – Германия), както и журналиститите Рени Николова (в-к Строител), Анелия Торошанова (БНР), Наталия Малчева (в-к Труд), Надя Маринова (сп. В2В).

Владислав Герчев вярва, че успешният бизнес върви ръка за ръка с добрия екип. За да създадат сградите „Алгара Луксор“ и „Гео Център“ по най-професионалния начин, от „Геострукт“ се насочват към личен подбор на лидери във всяка една област на строителството.

Сградите са проектирани от арх. Борислав Богданов, собственик на архитектурно бюро „Амфион“, което многократно печели отличия в конкурса „Сграда на годината“, и арх. Георгий Станишев, основател на „Projets GS”, отличаван с много награди за проектите си у нас и чужбина. Лично за компанията освен множество строителни инженери, работи щатен архитект, който следи за прецизното изпълнението на всеки детайл. Част от екипа на компанията е и инж. Хрисимир Христов, който е участвал в проектирането на пет мола и множество емблематични сгради в страната.

Концепцията за ОВиК инсталациите с хибридни системи на сгради с такива размери е предоставена от инж. Любомир Хаджийски, управител на „Амакс газ“. Изграждането на ел. инсталациите е поверено на компания с богат и дългогодишен опит – „Електро Проект България“.

„Геострукт“ има за цел да постигне като краен резултат високо енергийно ефективни обекти, с повишаване на топлинния комфорт и качеството на живот, с използване на най-добрите хидроизолационни и топлоизолационни материали и недопускане на топлинни мостове за сградатите, отчитайки специфичните местни условия, микроклимат и рентабилност. За постигане на тази цел е предвидена оптимална топлоизолация от най-висок клас и единствена към момента в България.

Притежаването на дом или офис във високо енергийно ефективни и почти „пасивни“ сгради носи големи дивиденти, започващи от по-ниските оперативни разходи, подобряване на рентабилността, по-дълъг живот, значително подобрена производителност и уют на живущите, както и стабилен паричен поток. Високата шумоизолация позволява на обитателите да живеят или работят на едни от най-комуникативните булеварди, но в максимален уют и комфорт.

Иновациите в нашите сгради се крият във всеки детайл, посочва Владислав Герчев.

Погледнати отвън сградите са с атрактивна визия, но зад тези добре проектирани и изпълнени вентилируеми окачени фасади се крият множество компоненти, които допринасят за спокоен живот и здравословна среда. Следвайки високите фирмени стандарти за сигурност, създават собствен стенд за изпитване на закрепванията на камъка към носещите конструкции. При четири различни марки лепило, най-добри параметри показа това на фирма Innotec и аналогично за избиране на най-подходящите анкери, за този тип тухла и бетон, компанията изисква пробни силови изпитвания на място от фирмата производител Hilti. За резултатите компанията „Геострукт“ получи сертификати, които доказват реално високите коефициенти на сигурност на избраните анкеражи.

Проектът на тези сложни фасади е изготвен върху високоточен 3D екзекутивен модел на сградите, съставен по специална технология, осигуряваща точност от 2-3 мм. Геометрично монтажът на фасадите е извършен с тотална станция и 6 броя последен модел ротационни лазерни нивелири Hilti с автоматично следене на зададените равнини.

Освен външния италиански фасаден камък с дебелина от 0,6 мм, е поставена каменна вата от фирма Rockwool, която се характеризира с много добър коефициент на топлоизолация и висока степен на пожароустойчивост. Стените са изградени с най-висок клас керамични блокове от фирма Wienerberger, които осигуряват топлоизолация и климатизация от естествени материали, звукоизолация и пожарозащита. Поставена е и най-новата изолация от минерална вата от фирма Isover, която е произведена от 100% натурални суровини, за да осигури най-високо качество на въздуха с топлопроводимост от λ =0,039.

И при избора на дограма не е направен компромис – 6 камерни профили от елоксиран алуминий с прекъснат термо мост, производство на фирма „Алумил“ и трислоен стъклопакет с дебелина 50 мм. Тя спомага за балансираната икономия на енергия благодарение на високия си клас енергийна ефективност, удостоверена със сертификати на IFT Rosenheim Institute и Passive House Institute за енергийно ефективни сгради от клас „low energy”.

Решението за осигуряване на най-високо и съвременно ниво на енергийна ефективност в сградите е реализирано в допълнение към вентилируемата окачена фасада с хибридни системи за отопление и охлаждане от фирма IMMERGAS. Този тип системи са идеални решения за нови жилища и покриват всички европейски изисквания за използване на възобновяеми енергийни източници и отвеждане на изгорелите газове, за разлика от общо практикуваните решения.

Хибридните системи се характеризират с най-съвременната технология, която съчетава високоефективен газов котел с термопомпен агрегат за възобновяема енергия. Всеки киловат електроенергия, използван от хибридна система, генерира три до четири пъти повече от възобновяемата топлина от външния въздух, което осигурява изключителна енергийна ефективност.

В отоплителен режим и производство на топла санитарна вода те могат да бъдат с до 35% по-ефективни от обикновения газов котел като спестяват пари от сметките за енергия и намаляват до минимум общите вредни емисии в атмосферата.

За правилното функциониране на цялата инсталация от фирма Immergas предлагат „интелигентен“ системен контролер за управление, способен да определи най-ефективния източник на енергия към дадения момент и съответно автоматично да избере уреда, който да се активира.

Хибридната система се състои от комбиниран газов котел с интегриран топлообменник фреон/вода –  монтиран в жилищно помещение, а термопомпеният агрегат на системата е разположен отвън – на фасадата или покрива на сградата. За разлика от общо практикуваните решения за отвеждане на изгорелите газове от газовите котли, в нашите обекти са спазени и европейските изисквания в тази насока.

Предоставената смарт система за контрол в помещенията дава възможност на потребителите чрез мобилно приложение от разстояние да изберат желаната стойност температура и/или режим.

Инсталацията и в двете сгради е завършена с лъчисто водно подово отопление, което осигурява допълнителна звукоизолация между апартаментите чрез типа „плаващ под“ и високостенни конвекторни тела за охлаждане Hydro от Immergas.

За правилното функциониране на цялата инсталация Immergas предлага „интелигентен“ системен контролер за управление, който е най-ефективният източник на енергия към дадения момент и съответно автоматично да избере уреда, който да се активира.

Финално „Геострукт“ решават  да завършат всички жилища и търговски обекти с положени подови настилки от естествени материали по избор на клиента и изградена хибридна система за отопление и охлаждане.

Санитарните помещения се издават в напълно завършен вариант с полиран мрамор, поставени вградени структури от фирма Grohe като в апартаментите е поставена първата СПА тоалетна чиния – Sensia Arena, отличена с 14 интернационални награди за дизайн и комфорт. А фирма Grohe създава продукт, отговарящ напълно на представите за иновативност – съчетание на два лидера в световен мащаб – Япония и Германия.

Вижте още

До края на 2020 г. завършва рехабилитацията на пътя през Петрохан

ivan

Готвят предложения за подобряване на възможностите на санирането

ivan

Лиляна Павлова: Проектите за магистрали са задача на следващото правителство

admin

Напишете коментар