Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Имоти и строителство

Бил Гейтс си купи замък за уикендите за близо 67 млрд. евро

Архитектурната прелест се намира в кокетното крайморско селце Портофино

На 1 юни синът на богаташ №1 на Индия и Азия „затваря“ курорта за тридневна сватба

До плажа се стига с частен асансьор

Имотната сделка, за която „Труд news“ писа през октомври в бъдеще време, най-после бе осъществена – основателят на информационния гигант „Майкрософт“, мултимилиардерът Бил Гейтс, си купи приказната вила-замък „Сан Джорджо“ в намиращото се в кокетното крайморско селце Портофино.

Подписите под крайното споразумение за една от най-одумваните в Италия през последните години сделка с недвижими имоти са били положени според в. „Кориере дела сера“ на 29 април, като преди дни в генуезкия клон на банката „Интеза Сан Паоло“ е била получена сумата за договорената цена от 66 420 004 евро. Продавачи са последните собственици на приказния имот – Роберта, Стефано и Андреа от известната в града на Христофор Колумб фамилия-застрахователи Гарес, а купувач е Надим Аши – генералният мениджър на дъщерната фирма „Фор Партнърс“ на прочутата баровска хотелска верига „Фор Сизънс“, чиито собственик е Бил Гейтс.

Вилата „Сан Джорджо“, която е по-известна като „Замъка Портофино“, е истинска архитектурна прелест на няколко века, разгърнатата й площ е 1200 кв. метра. В момента е разделена на 12 апартамента, като към нея има частен асансьор, който води до малкия плаж под каменния масив, върху който е издигната основната сграда. Имотът включва и просторен парк с маслинови горички и лозя, от чието грозде местен майстор точи разкошен бял елексир само за богоизбрани. Произходът на вилата-замък е средновековен, като във времето палатът е бил разширяван и е сменял собствениците си много пъти. През последните десетилетия притежателка на замъка е била френската баронеса Жани Уат Мум, която е вдовицата на барон Мум – производител на едноименното шампанско. Допреди няколко месеца замъкът бе обитаван от известни и състоятелни наематели, включително от сестрата на „краля на модата“ Джорджо Армани – Розана Армани, и от царете на тоалетите от кашмир – италианското семейство Лоро Пиана. Там била живяла също така цели 23 години известната в цял свят галеристка Карла Созани, която заяви пред в. „Кориере дела сера“, че напуска дома „с голямо съжаление, защото друго толкова красиво място не съществува в света… Дори не го и търся!“. На хвърлей разстояние пък се намира луксозната семейна вила на големия син на Силвио Берлускони – Пиер Силвио Берлускони, който сега управлява семейната тв компания „Медиасет“.

Въпросът, който сега мнозина в Италия си задават, е дали Бил Гейтс ще превърне разположения на прекрасно място ценен имот в баровски хотел от веригата „Фор Сизънс“?  Засега според медиите няма конкретни стъпки в тази посока, още повече, че за кмета на Портофино Матео Виакава генералният план за развитие на общината определя на имота единствено „жилищна употреба и не може предназначението му да се промени в хотелско“. Но както посочи в. „Кориере дела сера“, подобна е била ситуацията с две култови за Рим старинни сгради, обявени за „недосегаеми исторически паметници“, но придобити от „Фор Партнърс“ срещу много пари и вече почти преустроени в хотели на „Фор Сизънс“.

Иначе веригата възнамерявала да създаде до 2026 г. малка флотилия от няколко свръхмодерни яхти за ползване от всички, които могат да платят в зависимост от сезона за седмица между 50 000 и 330 000 долара наем за шикозните плавателни съдове, без храната.

А колкото до райското кътче Портофино то се превръща все повече и повече в дестинация единствено за приказно богати личности. Например някогашното рибарско селце, скътано зад малък скалист нос, е откупено цялото от 1 до 3 юни от Анант Амбани – третото дете на богаташа №1 на Индия и на цяла Азия със 113 млрд. долара лично състояние Дхирубхай Амбани. В Портофино ще се състои първата веселба от поредицата церемонии покрай брака на Анант с избраницата му Радика Мершан, която е наследничка на друга богата индийска фамилия. Като за купона в  Портофино младоженците били поканили само към 300 приятели и сметката за „откупуването“ на райското кътче за три дни била около 15 млн. евро.

Вижте още

Компания за преписващи студенти спечели $12 милиарда

Спас Русев и Елвин Гури купиха Телеком Албания

ivan

Индийски компании инвестират 55 милиона долара в България

ivan

Напишете коментар