Invest Build Media
Туризъм и Екология

Кои са най-странните неща, които могат да се видят в пустинята?

Пустините заемат една трета от територията на нашата планета.

Тук можете да откриете много изненади – огромни плавателни съдове, съкровища и дори цели градове.

Някои находки са странни и изненадващи и няма рационално обяснение за тях.

Френският сайт Sympa-Sympa.com публикува осемте най-необичайни неща, които можете да откриете в пустинята.

1. Бутик на Prada

Бутик на Prada изникна насред пустинята в Тексас с цел да се види на какво ще прилича, когато е далеч от всякаква цивилизация. Етажерките му бяха изпълнени с много скъпи чанти, аксесоари и дизайнерски обувки.

Ден след отварянето му бутикът беше ограбен от крадци. След това той беше снабден с подсилени заключалки и бронирани стъкла, а стоките бяха заменени.

2. Гигантска стрелка

В пустинята в Аризона можете да откриете огромни дървени стрелки, дълги 20 метра. Дълго време местните жители опитват да открият произхода на стрелките, за които има многобройни теории.

В действителност те са инсталирани през 1911 г., преди появата на GPS и картите на Google, за да помагат на пощенските самолети да намират пътя и да доставят колетите на Западния бряг.

3. Телефонна кабина

В пустинята Мохаве през 1960 г., на 13 км от най-близкия път, е поставена телефонна кабина. Тя е предназначена за работещите в мината и за загубили се хора.

Кабината насред пустинята стана много популярна сред туристите. Мъж на име Рик Кар живя 32 дни до кабината и отговори на 500 обаждания, включително едно от Пентагона.

През 2000 г., заради натрупването на боклуци в кабината и вандалски прояви, тя е премахната. По историята на кабината дори е заснет филм.

4. „Дъхът на пустинята“

Това странно място се намира източно от Египет и прилича на база на НЛО. В действителност това е инсталация, създадена през 1997 г. от гръцки художници. Намира се далеч от цивилизацията и заема площ от 100 000 квадратни метра. Твърди се, че „Дъхът на пустинята“ представлява огромните пясъчни пътища.

5. Скривалище с видеоигри

Известната компания Atari създала толкова много видеоигри през 1980 г., че магазините й били пълни с непродадена стока. За да се отърве от нея, тя решила да „скрие“ всички тези съкровища някъде в пустинята.

Съкровището останало скрито години наред и е открито едва през 2014 г. Хиляди видеоигри излизат наяве, както и конзоли, и колекционерски издания в отлично състояние, които са продадени на търг в eBay на главозамайващи цени.

6. „Ръката на пустинята“

В пустинята Атакама, северно от Чили, огромна 11-метрова ръка изниква от земята. Тя е създадена през 1992 г. като символ на уязвимостта и крехкостта на хората, които се удавят в пясъка. Можете да видите ръката дори на картите на Google.

 

7. Таен басейн

Австрийски художник създал лускозен басейн в пустинята Мохаве. Всеки може да се къпе в него насред пустинята, под палещите лъчи на слънцето. Единственият проблем е, че басейнът се открива трудно, защото няма сигнализация, а картите на Google не обозначават местоположението му.

8. Либийско пустинно стъкло

 

Либийското пустинно стъкло е най-странният минерал на нашата планета. Той може да бъде открит само под пясъка на Египет. Бижу, създадено с този минерал, е открито в гроба на Тутанкамон.

Учените все още не са разбрали как се е образувал той. Според някои разкази огромен метеорит е паднал в пустинята преди 29 милиона години. Температурата му разтопила пясъка и въздухът разстлал течната смес върху пустинята.

Вижте още

Българите предпочитат страната си за лятна почивка, показва проучване

ivan

МВР зове: Шофирайте разумно и със съобразена с пътната обстановка скорост!

ivan

Закриват единствения еротичен музей в Париж

admin

Напишете коментар