Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Туркменистан откри летищен терминал с формата на птица

Туркменистан откри терминал за 2,3 милиарда долара на международното летище в Ашхабад като част от опитите си да стане световен транспортен възел и да компенсира силния спад на традиционните си приходи от газ и износ, предаде Ройтерс.

Централноазиатската пустинна страна с 5-милионно население има строга визова политика и привлича само 100 000 туристи на година. За Азиатските игри на закрито догодина обаче очаква по-голям брой посетители.

При откриването на бялата сграда с формата на сокол вчера президентът Гурбангули Бердимухамедов заяви: „Имаме всички възможности да станем транспортен мост, улесняващ икономическото сътрудничество между Европа, азиатско-тихоокеанския регион и Южна Азия“.

Бившата съветска република обикновено разчита на износа на природен газ като основен източник на чуждестранна валута и приходи.

Само че решението на Русия, която някога бе най-големият купувач на туркменистански газ, да спре вноса, както и силното поевтиняване на енергоносителите, доведоха до недостиг на чуждестранна валута, според местни бизнесмени, и тласнаха държавния бюджет към дефицит, припомня Ройтерс.

Вижте още

Последната резиденция, проектирана от Франк Лойд Райт (СНИМКИ)

Архитекти искат улеснени процедури за разрешаване на строежи

ivan

Главният архитект на София обеща цялостна схема на града с велоалеи

admin

Напишете коментар