Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Туркменистан откри летищен терминал с формата на птица

Туркменистан откри терминал за 2,3 милиарда долара на международното летище в Ашхабад като част от опитите си да стане световен транспортен възел и да компенсира силния спад на традиционните си приходи от газ и износ, предаде Ройтерс.

Централноазиатската пустинна страна с 5-милионно население има строга визова политика и привлича само 100 000 туристи на година. За Азиатските игри на закрито догодина обаче очаква по-голям брой посетители.

При откриването на бялата сграда с формата на сокол вчера президентът Гурбангули Бердимухамедов заяви: „Имаме всички възможности да станем транспортен мост, улесняващ икономическото сътрудничество между Европа, азиатско-тихоокеанския регион и Южна Азия“.

Бившата съветска република обикновено разчита на износа на природен газ като основен източник на чуждестранна валута и приходи.

Само че решението на Русия, която някога бе най-големият купувач на туркменистански газ, да спре вноса, както и силното поевтиняване на енергоносителите, доведоха до недостиг на чуждестранна валута, според местни бизнесмени, и тласнаха държавния бюджет към дефицит, припомня Ройтерс.

Вижте още

Идеи с лампи, които променят декора

„Парк Македония“ на „Спаси София“ ще търси подкрепа от общинския съвет

admin

Джони Деп продава имение за над 55 милиона долара във Франция

admin

Напишете коментар