Invest Build Media
Туризъм и Екология

ЕС- с обновен списък с “безопасните” за посещение страни от 1 август

Съветът на ЕС актуализира списъка на държавите, за които трябва да бъдат премахнати ограниченията за пътуване.

Заявено е, че отново при всеки тип пътуване, трябва да се спазват необходимите мерки за безопасност.

Това са държавите в Европа, които могат да бъдат посетени без задължителен PCR тест и карантина. Преразглежданията на списъка ще продължат и той ще бъде евентуално обновяван на всеки две седмици, се казва в съобщението.

Особена промяна в новия т.нар. „бял списък“ на ЕС няма, тъй като при предишната му актуализация в него присъстваше и Алжир, но сега страната е премахната и не се добавят нови държави. Както се очакваше,  Русия отново не е включена в списъка на трети страни, чиито жители имат право да влизат в държавите от ЕС от 1 август.

Въз основа на критериите и условията, посочени в препоръката, от 31 юли държавите членки трябва постепенно да премахнат ограниченията за пътуване по външните граници за жителите на следните трети страни:

Австралия

Канада

Грузия

Япония

Мароко

Нова Зеландия

Руанда

Южна Кореа

Тайланд

Тунис

Уругвай

Китай, подлежащо на потвърждение на реципрочност

Лицата, намиращи се в Андора, Монако, Сан Марино и Ватикана, за целите на препоръката следва да бъдат считани за пребиваващи в ЕС.

Критериите, според които се определя за кои трети държави следва да бъде премахнато действащото в момента ограничение за пътуване, обхващат по-специално епидемичната обстановка и противоепидемичните мерки, включително физическото дистанциране, както и съображения от икономически и социален характер. Те се прилагат кумулативно.

Вижте още

Хотелите отбелязват ръст в приходите от 17% през април

ivan

TUI отчете ръст на туристите в България през летния сезон

admin

Нов случай на морска почивка превърната в кошмар: Жертви на измамата с квартири фантоми

А. Стойковa

Напишете коментар