Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Производители на коли обмислят преместване в Източна Европа заради Брекзит

Производители на автомобили във Великобритания местят изследователските си центрове в Източна Европа, за да намалят разходите и да запазят свободния достъп до европейските пазари, след като британците решиха страната им да напусне ЕС, пише британският вестник „Гардиън“.

Компаниите за наемане на персонал търсят квалифицирани служители и висши ръководни кадри, които да могат да управляват екипите за изследвания и развитие в Румъния, Унгария и България, уточнява изданието.

Една от тези компании – „Ди Ейч Ар интърнешънъл“ (DHR International), която има офиси в 25 страни, отбелязва, че вълната към Източна Европа от последните години се е засилила след референдума през юни, тъй като компаниите преценяват колко ще им струва оставането във Великобритания.

Фирмата направи този коментар, след писмо от японското правителство, в което се посочва, че компаниите с централи във Великобритания ще бъдат принудени да обмислят преместване на някои или всички производства на континента, ако Великобритания не постигне споразумение с Брюксел, което да включва свободен достъп до пазара и свободно движение на работна сила.

Ди Ейч Ар отбелязва, че квалифицираните работници са с 40% по-евтини в Източна Европа. Автомобилните компании също така обмислят преместването на ръководния британски персонал, допълва Ди Еч Ар.

„Ягуар“ (Jaguar), „Ауди“ (Audi) и „Рено“ (Renault) вече откриха заводи в Източна Европа, като към тях се присъединиха и много конкурентни компании, които искат да се възползват от големия брой квалифицирани служители.

По данни на ЮНЕСКО процентно България е на второ място след Германия по завършили машиностроене. „Рено“ има добре развити тестови, дизайнерски и инженерингови центрове в Румъния. Компанията инвестира над 2,3 млрд. евро и дава работа на над 16 хил. души в страната.

Вижте още

Модел на Фолксваген е най-продаваната нова кола в Европа за 2018 г.

ivan

Искаме да влезем едновременно в ERM-II и банковия съюз

ivan

Топ 5 на най-добрите градове в света, Москва влезе в класацията

leni

Напишете коментар