Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Регионалното министерство стартира изграждането на тол-системата въпреки жалбите

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е поискало от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предварително изпълнение на договора с фирмата, избрана за изпълнител на тол-системата. Това съобщи пред медии в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Това се налага, тъй като изборът на изпълнител се обжалва, а министерството иска да не се губи време в изчакване.

Министърът обясни, че в момента е спазен регламентираният в Закона за обществените поръчки срок и сега се изчаква произнасянето на съответните компетентни органи, за да бъде сключен договорът и да започне реалното внедряване на тол-системата по републиканската пътна мрежа.

„Извън обхвата на договора с изпълнителя има още няколко неща, които трябва да бъдат извършени, на чисто експертно ниво и това, на първо място, е изготвянето на проекти на промени в сто и четири нормативни акта“, съобщи още регионалният министър.

„Втората задача е свързана с начина на контрол, заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“, на самия процес на внедряване на системата“, добави Нанков и допълни като трета задача – необходимостта от създаването на финансов модел за тарифиране и обхват на системата, на определени участъци от републиканската пътна мрежа, които ще бъдат обект на тол-такса.

„Заложеният обхват на системата, в заданието на процедурата от над 80% от републиканските пътища, най – вероятно ще бъде редуциран“, прогнозира Нанков и подчерта, че според него между 50% и 2/3 от републиканската пътна мрежа ще бъде обхваната реално от тол-таксите. По думите му, обаче, експертите са тези, които ще подготвят необходимите анализи.

Пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството коментира и щетите по републиканската пътна мрежа след поройните дъждове, които по думите му възлизат на близо 4 млн. лева. „Има разрушения по републиканските пътища, включително и скатове по автомагистрала „Тракия“, чието отстраняване поехме със собствен бюджет“, каза Нанков и съобщи, че към момента е затруднено преминаването по пътя Бургас-Средец.

Вижте още

Иновации по пътя Русе-Бяла: Монтират разделителни колчета

А. Стойковa

„Майкрософт“ обяви, че ще пусне утре услуга за „облачни игри“

Столична община: Плащате такса „смет“, получавате компост

ivan

Напишете коментар