Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Турция е открила енергийно находище в Черно Море

Турция е открила енергийно находище в Черно море, най-вероятно на природен газ, съобщават двама запознати източници за Bloomberg. За момента обаче не се знае нито размерът, нито дълбочината на находището, нито колко труден ще е добивът.

Двамата запознати са направили коментара си, след като президентът Реджеп Ердоган обеща „добри новини“ в петък, които ще отбележат началото на нова ера за страната. В изказване той също така обеща да бъдат продължени проучванията за енергийни източници в Средиземно море, които предизвикаха и последния спор на Анкара с Европейския съюз. От кабинета на президента са отказали коментар за Bloomberg.

Турската лира увеличи поскъпването си спрямо долара след новините и към 20:30 ч. българско време се търгува при цена от 7,2906 лири за долар. Водещият индекс на борсата в Истанбул Borsa Istanbul 100 пък напредна с близо 3%.

По-рано миналия месец турският енергиен министър Фатих Донмез заяви, че корабът „Фатих“ е започнал проучвания в т. нар. зона Tuna-1 край бреговете на турския черноморски град Ерегли.

„Имало е открития на газ в Черно море и преди, но с ограничен размер“, написа в Twitter Тимъти Аш, стратег на BlueBay Asset Management LLP. „Като се има предвид годишната сметка за внос на енергия от 35-50 млрд. долара, Турция се нуждае от нещо голямо, за да промени играта“, посочи още той.

Зоната Tuna-1, която е на около 150 км от турското крайбрежие, се намира в близост до мястото, където се засичат морските граници на България и Румъния, като също така е близо и до румънското находище Neptun  – най-голямото находище на газ в Черно море от години, открито през 2012 г. от Petrom и Exxon.

Румъния разработва някои плитководни газови проекти, но по-значимо находище в дълбоки води на OMV Petrom SA отпреди осем години тепърва предстои да бъде проучено по-обстойно. Компания, подкрепена от мениджъра на активи Carlyle Group, също проучва водите край Румъния с надеждата да започне добив на газ до 2021 г. „Роснефт“ също проучва руските черноморските води, но засега без конкретни резултати.

„Не смятам, че е изненадващо, че още открития идват оттам“, посочва Кристоф Меркел, управляващ директор на консултантската компания Merkel Energy. „България, Украйна, Гърция може да са сред много заинтересованите от купуване на този газ, ако Турция реши да го добива“, посочва той. „В зависимост от размера на откритието очаквам поне един транш от „Турски поток“ да бъде незает“, допълва Меркел, задавайки въпроса: „Защо Турция ще иска да продължава да внася газ от Русия?“.

Газовият гигант „Газпром“ започна проекта „Турски поток“ през Черно море в опит да увеличи пазарния си дял в Турция и да намали зависимостта на Русия от Украйна като транзитен маршрут.

Турското откритие се появява във време на пореден ожесточен териториален спор с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие, където Анкара активно търси нефт и газ в оспорвани с Атина и Никозия води. Франция временно увеличи военното си присъствие в региона в опит да блокира действията на Анкара, а германският канцлер Ангела Меркел предупреди в сряда, че ЕС е притеснен заради нарастващото напрежение в региона.

Анкара поднови търсенето в сердиземноморски води миналата седмица, след като преговорите с Атина под егидата на Берлин пропаднаха. Това стана след като Гърция обяви споразумение за делимитация с Египет в отговор на сходен договор между Турция и Либия. Ердоган обяви по-рано, че натискът от страна на Европа няма да го накара да промени действията си.

източник: investor.bg

Вижте още

Световната банка взе офис под наем в Младост

leni

Разходите по заемите падат, a лихвите тръгнали нагоре през 2020 г.

Промени във Валутния закон ще дадат облекчения за бизнеса

ivan

Напишете коментар