Invest Build Media
Имоти и строителство

Ремонтират катедралата във Варна за над 2,6 млн. лева

Над 2,6 милиона лева ще струва ремонтът на катедралния храм „Св.Успение Богородично“, съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Той съобщи, че строителните работи ще стартират до дни и ще обхванат покрива и куполите на храма. Според владиката ремонтът ще продължи поне една година. Той припомни, че Катедралата е строена през 19 век. Храмът, който е втори по големина в България, е осветен частично през 1886 г. от митрополит Симеон. Пълното му освещаване става през 1910 г., а окончателното му оформление, каквото ни е познато днес – през 1940-1942 г.

Има течове, тъй като покривът не е ремонтиран от 80 години. Те представляват сериозна опасност за стенописите, допълни митрополит Йоан. Той уточни, че строителните дейности ще започнат от камбанарията и централния купол.

Средствата за ремонта са събрани чрез дарители, каза още владиката. Той припомни, че най-големите спомоществователи са правителството, което осигури 200 хиляди лева и община Варна – още толкова. Владиката допълни, че има частен дарител, който е изявил желание да дари средствата, нужни за позлатяването на куполите на Катедралния храм. Той посочи още, че докато трае ремонтът, богослужебният живот в храма ще продължи в нормалния си ритъм. На всяка литургия ще се споменават имената на дарителите, с чиято помощ се реализира поправката и позлатяването на покрива.

източник: stroiteli-bg.com

Вижте още

Специалисти следят реконструкцията на бул. „Дондуков“ в София

ivan

Започва строежът на най-голямата фотоволтаична централа в България

А. Стойковa

Отварят се врати две нови детски градини в Пловдив

Напишете коментар