Invest Build Media
Имоти и строителство

Ремонтират катедралата във Варна за над 2,6 млн. лева

Над 2,6 милиона лева ще струва ремонтът на катедралния храм „Св.Успение Богородично“, съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Той съобщи, че строителните работи ще стартират до дни и ще обхванат покрива и куполите на храма. Според владиката ремонтът ще продължи поне една година. Той припомни, че Катедралата е строена през 19 век. Храмът, който е втори по големина в България, е осветен частично през 1886 г. от митрополит Симеон. Пълното му освещаване става през 1910 г., а окончателното му оформление, каквото ни е познато днес – през 1940-1942 г.

Има течове, тъй като покривът не е ремонтиран от 80 години. Те представляват сериозна опасност за стенописите, допълни митрополит Йоан. Той уточни, че строителните дейности ще започнат от камбанарията и централния купол.

Средствата за ремонта са събрани чрез дарители, каза още владиката. Той припомни, че най-големите спомоществователи са правителството, което осигури 200 хиляди лева и община Варна – още толкова. Владиката допълни, че има частен дарител, който е изявил желание да дари средствата, нужни за позлатяването на куполите на Катедралния храм. Той посочи още, че докато трае ремонтът, богослужебният живот в храма ще продължи в нормалния си ритъм. На всяка литургия ще се споменават имената на дарителите, с чиято помощ се реализира поправката и позлатяването на покрива.

източник: stroiteli-bg.com

Вижте още

Пореден некачествен ремонт загрозява центъра на София

admin

ДНСК започва масови проверки на безопасността на строежите

ivan

Камарата на строителите поиска министерска оставка заради тунел „Железница“

ivan

Напишете коментар