Invest Build Media
Имоти и строителство

Ето ги най-високите сгради на всеки континент

В древността пирамидите и църквите са били най-високите сгради в света. През последните години обаче архитектите се надпреварват да строят небостъргачи – всеки по-висок от предишния. Кои са най-високите сгради на всеки континент? Отговорът дава alansfactoryoutlet.com.

Азия
Азия е дом на най-високата сграда в света – Burj Khalifa, разположена в Дубай, Обединени арабски емирства. Небостъргачът е висок 828 метра.

Това е най-високата сграда в света от построяването й през 2010 г., изпреварвайки Тайпе 101, който е носител на титлата от 2004 г. Burj Khalifa има 57 асансьора, осем ескалатора и 24 348 прозореца.

Сградата е толкова масивна, че на 36 работници са им необходими приблизително три до четири месеца, за да почистят цялата й външност.

 

Северна Америка
Най-високата сграда в Северна Америка е One World Trade Center в Ню Йорк. Със своите 541 метра, това е и най-високата сграда изобщо в Америка. Височината му във футове е препратка към годината, в която Декларацията за независимост е подписана в Съединените щати.

One World Trade Center е открит официално през 2014 г. на мястото на Световния търговски център, който беше унищожен при терористичните атаки от 11 септември.

 

Европа
Най-високата сграда в Европа е Lakhta Center – 87-етажен небостъргач, разположен в Санкт Петербург, Русия. Построен през 2019 г., той е висок 462.5 метра. Освен че е най-високата сграда в Европа и Русия, тя е и 14-ата най-висока сграда в света.

Някога небостъргачът държи световния рекорд на Гинес за най-дълго непрекъснато изливане на бетон, когато е положен неговият фундамент, но оттогава този рекорд е счупен.

 

Океания
Най-високата сграда на Океания е Queensland Tower One, по-известна като Q1, разположена в Голд Коуст, Австралия. Със своите 323 метра тя е най-високата жилищна сграда в света от времето на нейното построяване през 2005 г. до 2011 г.

Дизайнът й е вдъхновен от емблематичната опера в Сидни, както и от олимпийската факла. В допълнение към апартаментите, в сградата има няколко ресторанта и спа център.

Южна Америка
Gran Torre Santiago, известен още като Costanera Center Torre 2, е 62-етажен небостъргач, разположен в Сантяго, Чили. Висок е 300 метра и е четвъртата по височина сграда в южното полукълбо. Той съдържа обсерватория, наречена Sky Costanera, която е най-високата обсерватория в цяла Латинска Америка.

Африка
Най-високата сграда в Африка е The Leonardo – 234-метров имот, разположен в Йоханесбург, Южна Африка. Строителството му започва през 2015 г. и завършва през 2019 г. В него се помещават магазини, луксозни апартаменти и мезонети, ресторанти и спа център.

Антарктида
В Антарктика няма небостъргачи или извисяващи се в облаците луксозни жилищни сгради. Най-високите постройки на континента са с височина 15 метра.

Вижте още

Пореден некачествен ремонт загрозява центъра на София

admin

Българските строители ще партнират на европредседателството ни

ivan

Строят незаконно в двора на бившия ресторант „Крим“ в София

ivan

Напишете коментар