Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

За какво харчи парите си най-богатия руснак

Роман Абрамович е един от най-богатите хора в Русия, а освен това притежава и невероятна колекция от яхти, луксозни автомобили, частни самолети, както и домове по всички краища на света.

От Wall Street Journal преди време нарекоха колекцията му „Римската империя.“

Абрамович притежава един от най-известните футболни отбори в света – лондонския Челси, а състоянието му се оценява на между 12.6 и 16 млрд. долара.

Списание Forbes дава по-ниската от двете оценки, докато изчисленията на Bloomberg показват, че той разполага с 16 млрд. долара.

И все пак – това е доста по-малко от рекордните 23.5 млрд. долара, които милиардерът имаше през 2008 г.

Абрамович купува Челси преди 15 години за сумата от 233 млн. долара. Днес тимът е шестият най-скъп футболен отбор в света, като сп. Forbes го оцени на 2.6 млрд. долара.

Абрамович имаше няколко предложения за продажбата на Челси в последните години, но обявената цена от 3.9 млрд. долара явно е отблъснала потенциалните купувачи.

Повечето от активите на Абрамович идват от приватизацията на редица компании след разпада на Съветския съюз. По информация на Bloomberg интересите му са както в авиобизнеса, така и при производството на петрол и алуминий.

През 2003 г. той продаде 26-процентен дял от руския авиопревозвач Аерофлот, а след това продаде активите си в сферата на добива на алуминий за над 2 млрд. долара.

Милиардерът е най-големият акционер в Евраз – втория най-голям производител на стомана в Русия, притежава дял и в най-големия производител на никел в света Норилск Никел.

През 2019 г. нетната печалба на Евраз възлезе на 8.8 млрд. долара, показва справка във финансовия отчет на компанията.

Абрамович е бил женен три пъти и има общо седем деца. Последният му брак е от 2008 г., когато се жени за Дария Жукова, от която има две деца. Двамата обявиха, че се разделят през 2017 г.

Преди това Роман беше женен за Ирина Маландина в продължение на 16 години, от която има четири дъщери и един син.

Двамата се женят през 1991 г., а по онова време Абрамович дори не е милиардер. При развода им той притежава 18.7 млрд. долара. Въпреки че според руските закони Ирина трябваше да получи половината от неговото състояние, тя се съгласява на 300 млн. долара.

Малко се знае за първия брак на милиардера с Олга Лисова, за която е женен от 1987 до 1990 г.

В периода 2003 – 2008 г. Абрамович е губернатор на Чукотка, като през това време харчи 1.3 млрд. долара собствени пари за развитието на региона.

Абрамович има жилища по цял свят, в това число дом за 118.4 млн. долара в Kensington Palace Gardens в Лондон, наричана „Улицата на милиардерите.“

През 2018 г. стана ясно, че милиардерът е получил израелско гражданство. Доста се спекулираше и с намерението му да се пренесе да живее в Израел, след като доста дълго време не беше подновена визата му за Великобритания.

Още с пристигането си в Израел местните медии писаха, че това ще е най-богатият човек, който ще живее в страната. Първата покупка на Абрамович в Израел беше хотел на брега на морето, за който заплати 57 млн. долара.

В последните години Абрамович плати 96 млн. долара за четири имота в Ню Йорк, като планира да ги превърне в едно огромно имение. Той също така купи и друг имот през две пресечки от тях.

През септември 2018 г. той прехвърли четири от петте имота на бившата си съпруга Дария, или накратко Даша, като част от бракоразводното им споразумение.

Абрамович притежава имение и в Антиб, намиращ се на Френската Ривиера, както и имение на карибския остров Сейнт Бартс, което му струваше 90 млн. долара.

Имотът е на площ от 280 дка, като включва в себе си бунгала с гледка към океана, тенис корт и басейни. Абрамович обаче колекционира и други неща, освен имотите.

Той е любител на големите и луксозни яхти, като още през 2004 г. купува Pelorus, която по онова време е 11-а най-голяма яхта в света.

Бившата му съпруга Ирина получава яхтата при развода си с Роман Абрамович, а по-късно я продава на щатски милиардер срещу 300 млн. долара.

По-късно милиардерът харчи 500 млн. долара за новата си придобивка Eclipse. Със своите почти 163 метра дължина, тя беше най-голямата яхта в света до 2013 г.

Eclipse може да приюти 24 госта на борда си, разполага с две хеликоптерни площадки и има 70 души персонал.

Смята се, че Абрамович е притежавал и други 3 по-малки яхти през живота си.

Неговата колекция от автомобили също не е лоша. Абрамович притежава луксозни коли за над 11 млн. долара, в това число Ferrari FXX, от което в света има само 29 броя.

Абрамович също така си купува Pagani Zonda Roadster – един от едва 15-те произведени.

Част от другите му автомобили са Bugatti Veyron, Mercedes AMG GT3 и Aston Martin Vulcan.

Абрамович има и няколко частни самолета, сред които Boeing 767-33AER.

Преди това милиардерът притежаваше Dassault Falcon 900, който остана за бившата му съпруга Ирина след развода.

Личната колекция от предмети на изкуството на Абрамович включва творби на Пабло Пикасо, Лусиан Фройд и Франсис Бейкън.

Последната му покупка беше за 86.3 млн. долара, като срещу тази сума той получи творба на Франсис Бекън от 1976 г.

Източник: Profit.bg

Вижте още

Нови монети за европредседателството пуска БНБ от днес

ivan

Земеделският министър категоричен, че няма да има минимална цена за розите

ivan

Таксиджиите няма да полагат изпит при удължаване валидността на удостоверенията им

ivan

Напишете коментар