Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

TikTok се отказа от преговорите с Microsoft за продажба приложението си в САЩ

TikTok се отказа от преговорите с Microsoft Corp. за продажба на своето музикално-видео приложение в САЩ, а вместо това фаворизира бизнес партньорството с Oracle Corp., предава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.
Сделката между ByteDance Ltd., базираната в Пекин компания майка на TikTok, и Oracle вероятно ще включва дял в новоконфигуриран бизнес на TikTok, но ще изглежда по-скоро като корпоративно преструктуриране, отколкото като пряка продажба, пояснява един от хората, които са помолили да не бъдат идентифицирани, защото информацията не е публична.

Условията, които се обсъждат с Oracle, все още се променят, казва един от източниците. Например Oracle може да придобие дял от новосформирания бизнес в САЩ, докато действа като технологичен партньор на TikTok в САЩ и съхранява данните на TikTok в облачните сървъри на Oracle. Първоначалните предложения от двете страни оценяват американския бизнес на около 25 милиарда долара, но това бе стойност преди момента, в който китайските власти наложиха нови правила, налагащи ограничения върху износа на технологии.

Microsoft, който бе работил в партньорство с Walmart Inc., бе смятан за най-вероятния победител, но през последните дни разговорите с него са охладнели. Microsoft не е била помолена да направи ревизии на първоначалната си оферта на фона на скорошни признаци за противопоставяне на сделка с концерна от страна на китайски държавни служители, пояснява източник на Bloomberg.

„ByteDance ни уведоми днес, че няма да продаde американските операции на TikTok на Microsoft“, заяви, базираната в Редмънд, Вашингтон, Microsoft в изявление в неделя. „Уверени сме, че нашето предложение би било добро за потребителите на TikTok, като същевременно защитава интересите на националната сигурност“.

Walmart обаче остава заинтересованa да осъществи инвестиция в TikTok заедно с консорциум от инвеститори, водени от Oracle. Говорител на Walmart заяви в неделя, че компанията „продължава дискусиите с ръководството на ByteDance и други заинтересовани страни. Знаем, че всяка одобрена сделка трябва да отговаря на всички регулаторни и национални проблеми на сигурността”, поясняват във веригата.

ByteDance договаряше предложения за американските операции на TikTok по заповед на администрацията на Тръмп, според която китайската собственост на компанията застрашава националната сигурност. TikTok възнамерява да внесе предложение в Белия дом преди крайния срок в средата на септември, наложен от Тръмп, казва източник, който е запознат с въпроса, а всяка една оферта ще се нуждае и от благословията на държавните служители в Пекин.

Разговорът за корпоративно преструктуриране се връща към първоначалните намерения на ByteDance от по-рано през лятото да продаде частичен дял в операциите на TikTok или да преструктурира компанията с глобална централа и борд на директорите извън Китай. Тези пориви бяха усложнени от заплахите на американския президент Доналд Тръмп да забрани приложението в САЩ и последващите изпълнителни заповеди, които забраняват на американците и бизнеса да правят бизнес с TikTok.

Ако ByteDance успее да постигне сделка чрез Белия дом, която не включва откровена, принудителна продажба, това ще отбележи сериозен подвиг за основателя на ByteDance Джан Имин, който не е склонен да предаде такъв ценен актив. Но критиците поставят под въпрос как технологичното партньорство с Oracle, а не откровената продажба, ще успокои опасенията на Белия дом за националната сигурност.

Вижте още

12 млн. лв. инвестират за построяване на ритейл парк в Ямбол

leni

Стартъпи у нас финансирани с близо 20 млн. лева за разработване на иновации

ivan

Фандъкова: Преди 10 години дължината на метрото беше 10 км, днес е 42 км

ivan

Напишете коментар