Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Безработицата ще се увеличи през зимата, смята икономист

Не може да се каже, че коронакризата е отминала. Отшумя най-лошата част, свързана със замразяването на дейността на бизнеса. Замрялата икономическа активност и това, до което доведе тя, е един много сериозен спад, който ще има своите последствия. Вероятно безработицата ще се увеличи през зимата, а мерките на правителството в един момент ще свършат. Очаква ни една доста тежка зима при всички случаи. Това каза икономистът Юлиан Войнов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Войнов коментира темата за Brexit на фона на последните политически трусове между Великобритания и Европейския съюз. Той отбеляза, че проблемите за Обединеното кралство се наслагват, имайки се предвид и икономическата криза, предизвикана от коронавируса.

Сред най-големите предизвикателства в преговорния процес между Брюксел и Лондон Войнов изтъкна темата за държавните субсидии за компании, които бяха позволени в ЕС на базата на определени изключения от настоящите регламенти на блока и след одобрението на Европейската комисия (ЕК).

“Великобритания е в транзитен период и иска да предоставя субсидии на бизнеса, без да се съобразява с европейските правила. ЕС обаче не може да допусне държава, която субсидира своя бизнес, да се конкурира с европейските фирми, това е изискване на блока в преговорите със страните от целия свят”, обясни Войнов.

Той прогнозира, че ако британският премиер Борис Джонсън продължава да настоява за подобни субсидии, Великобритания ще напусне ЕС без споразумение, като последиците ще са тежки за самата нея.

“Налагането на каквито и да е мита най-вероятно ще се отрази изключително негативно върху британската икономика. ЕС, разбира се, ще пострада значително по-малко. Европейските фирми, наслагвайки ситуацията с коронавируса, имат подкрепата на ЕС, на правителствата си, на Европейската централна банка (ЕЦБ)”, сподели още Войнов.

Икономистът коментира и отражението на Brexit върху България. Той посочи, че търговията на страната ни с Кралството е малка – между един и два процента от БВП, а влиянието на процеса може да е косвено за България чрез глобалните канали за доставка.

“Пряката загуба от Brexit за България ще е незначителна”, подчерта Войнов.

По думите на икономиста България по-скоро печели към настоящия момент от ситуацията заради разколебаването на огромна част от инвеститорите, които доскоро избираха Кралството за хъб на инвазията си в ЕС.

Вижте още

Сериозен недостиг на квалифицирани кадри регистрират у нас от 2011 г. насам

ivan

Как прахът OneEco се превърна в любим еко почистващ продукт

leni

Докато всички продават – Саудитска Арабия купува

leni

Напишете коментар