Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Няколко световни банки са участвали в пране на пари

Съмнителни и нерегламентирани трансакции, които са преминали и през банки в България, се разкриват в международното журналистическо разследване, според което някои от най-големите световни банки са позволили трансакции с „мръсни пари“ на обща стойност над два трлн. долара.

Тъй като става дума за предишни периоди, част от институциите, регистрирани у нас, са преобразувани. Става дума както за банки с българска собственост, така и за институции, които са част от големи европейски групи.

Разследване на американският портал „Бъз Фийд“ показва, че няколко световни банки са помогнали на свои потребители да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара в периода 1999-2017 г.

,,Дойче Веле“ коментира, че съмнителни транзакции на стойност 1,3 трилиона долара са преминали през най-голямата банка в Германия „Дойче Банк“.

От „Бъз Фийд“ са предали досието на Международния консорциум на разследващите журналисти.

Според портала, ръководството на финансовите институции си е затваряло очите за предупрежденията на сътрудници за подозрителни действия. Банките са се надявали, че при разобличаване ще успеят да сключат споразумение с правосъдието, което предвижда само глоби. Въпреки това, даже и след финансови санкции, институции като „Джей Пи Морган Чейс“, „Ейч Ес Би Си“, „Дойче банк“ и „Банк ъв Ню Йорк“ са продължили да превеждат средства на заподозрени, твърди се в разследването.

Би Би Си посочва, че от британската „Ейч Ес Би Си” твърдят, че банката винаги е изпълнявалa законовите си задължения за докладване на незаконни финансови дейности.

Документите на FinCEN Files съдържат доказателства за инвестиционна измама, известна като „схема на Понци”, започнала скоро, след като банката е глобена с 1,9 млрд. долара в САЩ заради пране на пари. Това е станало, въпреки обещанието на финасовата институция да спре този вид практики.

Адвокати на измамените инвеститори твърдят, че банката е трябвало да действа по-рано и да закрие сметките на измамниците.

Един от най-близките приятели на Путин –  милиардерът Аркади Ротенберг, е използвал банката „Барклис” в Лондон за пране на пари и за да заобиколи санкции. През 2018 г. американските власти го включиха в списъка със санкционирани физически лица.

Вижте още

Медведев към Караянчева: Росатом ще се включи в АЕЦ Белене

ivan

Увеличение в продажбите на „Дачия“ през първата половина на годината

А. Стойковa

Енергийният холдинг с по-малка печалба в сравнение с предходната година

ivan

Напишете коментар