Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Мъск печели на минута 775 418 евро, вижте колко трябва работите у нас за тези пари

Средностатистическият работник в Гърция трябва да работи най-малко 44 години, за да направи спечелените пари само за 1 минута от изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск, който стана най-богатият човек на планетата като детронира главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. Това е заключението на проучване, проведено от AddictiveTips.com относно работната среда в 22 държави в Европа, пише гръцкият вестник Kathimerini.

Състоянието на милиардера достига 203 милиарда долара (според последните данни от индекса на милиардерите на Bloomberg), докато това на Безос е около 183 милиарда долара.

Първоначално Мъск надмина изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг в началото на ноември 2020 г., когато стана четвъртият най-богат човек в света, след това надмина съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, изкачвайки се на трето място в класацията.

През декември 2020 г. той остави след себе си и френския магнат, инвеститор, президент и главен изпълнителен директор на най-голямата компания за луксозни стоки в света Louis Vuitton – Бернар Арно, заемайки второ място.

Според данните, анализирани от компанията, Мъск печели 775 418 евро на минута, сума, която за много европейски работници не е достатъчна за един живот, за да печелят от работа.

В България средностатистическият работник ще трябва да работи в продължение на 88 години и девет месеца, за да спечели 60-секундните доходи на милиардера, роден в Южна Африка.

На второ място са словашките работници, които трябва да работят 77 години и осем месеца, за да се равняват на едноминутните доходи на Мъск, следвани от литовците с 69 години.

Унгария (56 години и 6 месеца), Румъния (56 години и 6 месеца също), Естония (51 години и 9 месеца), Хърватия (51 години и 9 месеца) и Полша (51 години и 9 месеца) са другите европейски страни, където гражданите ще трябва да прекарат над 50 години в работа, за да генерират 775 418 евро, които Мъск печели за една минута.

Гражданите на Люксембург са в по-добра позиция, защото трябва да работят най-кратко време, за да спечелят 60-секундното състояние на главния изпълнителен директор на Tesla, т.е. 12 години и 8 месеца, следвани от австрийците и датчаните с малко над 14 години.

Сред всички анкетирани държави средно европейците ще имат нужда от 27 години. Отбелязва се, че всички изчисления на научните изследвания се основават на факта, че Илон Мъск работи средно 62,5 часа седмично (статистика е намерена в проучване на Harvard Business Review) и че европейските работници работят средно 40 часа седмично. Данните за заплатите във всяка европейска държава се отнасят до брутната средна годишна заплата на работниците на пълен работен ден в тази страна.

Източник: Катимерини

Вижте още

Висока безработица в малките населени места у нас отчита Евростат

ivan

Най-добрите места за дистанционна работа в света през 2021 г.

galia

Британската промишлена продукция отбеляза най-големия си тримесечен спад

leni

Напишете коментар