Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Огромни загуби за моловете заради вируса, отчитат от асоциацията им

Българската асоциация на ритейл центровете е удовлетворена от решението на правителството за отваряне на големите търговски центрове от 1 февруари, заяви пред БНР председателят на асоциацията Манол Гойгаджиев.

Според него обаче отварянето е доста закъсняло, защото очакването е било това да стане през декември – най-важният месец в годината за търговците.

Той подчерта, че затварянето на моловете за три месеца нанася огромни загуби – над 100 милиона лева, и то не само за търговските центрове като наемодатели, но и за търговските обекти в тях.

Гойгаджиев прогнозира, че негативният ефект ще бъде дълготраен и загубите тепърва ще се оценяват. Според него неминуемо ще има фалити, не само на търговците, а и на цели търговски центрове.

Голяма част от стоката, която се продава в тези обекти, е сезонна и след липсата на силен декември месец, сега те трябва да се подготвят за пролетно-летния сезон с минимални средства, обясни той.

Гойгаджиев поясни, че големите търговски центрове, които са част от холдингови структури, не могат да кандидатстват по програмата за иновации на Министерството на икономиката, насочена към малките и средни предприятия. Въпреки че са отправени запитвания към властта за данъчни облекчения за периода на затваряне, засега такава подкрепа не е получена.

Председателят на БРА изтъкна, че мерките срещу разпространението на коронавируса в моловете са дори по-големи от предписаните – отделен е персонал, който съблюдава за носенето на маски, осигурена е вентилация с външен въздух, пасажите в моловете са широки и осигуряват спазване на дистанция, поставят се стелки, напоени с дезинфектант. По негови думи се спазват над 80 критерия.

Вижте още

Инвеститори от Китай се интересуват от магистрала „Черно море“ и АЕЦ „Белене“

ivan

Превозвачи протестираха в Страсбург и София срещу пакета „Мобилност“

ivan

От хранителни остатъци – да се прави гориво за самолети

Напишете коментар