Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

В някои квартали на София жилищата поскъпнаха с над 10 на сто

Средно между 8% и 10% поскъпнаха жилищата в София за първите девет месеца на настоящата година. В някои райони, като Редута, Слатина, Толстой и Яворов, увеличението достигна 12%, а в Сердика – 13 на сто, сочат данни на imot.bg.

Поскъпване от над 10 на сто е отчетено още в Борово, Дружба 1, Надежда, Стрелбище и Център (11%), както и в Лагера, Оборище и Св. Троица (10%). Ръстът в Драгалевци и Красно село е от 9%, докато в Зона Б-19, Иван Вазов, Медицинска академия, Мусагеница и Докторски паметник – 8 на сто.

Между 3% и 4% увеличение се отчита в райони от средния ценови сегмент, като например Бъкстон, Банишора, Студентски град, някои микрорайони на Люлин и Младост. Причината за по-малкия ръст е и дефицитът на добри предложения, а там, където ги има, се купуват много бързо след появата им на пазар, коментират анализатори.

Едва четири са столичните квартали, в които се наблюдава лек спад в цените на жилищата през септември спрямо януари. Сред тях са Люлин 4 и Обеля (-4%), Красна поляна (-3%) и Зона Б-5 (-2%).

Сравнявайки движението на цените през първото деветмесечие на тази година със същия период на 2015-а, то средният процент на поскъпване през миналата година е между 5% и 7%, докато през текущата темповете на ръст на цените са се ускорили, достигайки средни нива около 8%-10%.

Центърът на София винаги е бил сред търсените райони за покупка на жилище. Ако сравним темпа на поскъпване през януари-септември тази година и същия период на миналата, то определено е било по-изгодно да се придобие апартамент там през 2015 г., когато поскъпването е било 3%. За първите девет месеца на текущата година то е близо четири пъти по-бързо, достигайки увеличение при средните нива от 11%.

Аналогична е картината и в другите престижни квартали на София, като например районът около Докторски паметник, където през миналата година ръстът за разглеждания период е бил в рамките на 5%, а през настоящата година вече е 8%.

В някои квартали на София темпът на поскъпване през първите девет месеца на миналата и на тази година е един и същи. В тази група райони влизат Белите брези, Бъкстон, Гоце Делчев, Дървеница, Западен парк, Кръстова вада, Люлин 1 и 9, Разсадника, Симеоново и Хладилника.

Кварталите, в които цените на жилищата през миналата година са се повишавали с двойно по-бърз темп, в сравнение с тази, са много по-малко от тези, при които през 2016 г. се наблюдава значително по-силно увеличение на цените, в сравнение с 2015 г.. Към първата група спадат квартали като Банишора, Гео Милев, Изгрев, Лозенец, Подуяне.

В 35 столични квартала поскъпването през първите девет месеца на текущата година е в пъти по-бързо от това през първото деветмесечие на миналата. Сред тях са Витоша, Горна баня, Драгалевци, Дружба, Княжево, Медицинска академия, Младост 3, Мусагеница, Надежда, Оборище и други.

Вижте още

Масово теглене на безлихвени кредити за погасяване на стари дългове

viktoria

Удариха първа копка на нов разпределителен център на JYSK край София

ivan

ЦГМ желае да покрие загубите си чрез заем от ББР на стойност от 15 млн. лв.

viktoria

Напишете коментар