Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Не завиждам на следващия финансов министър, каза Милен Велчев

Не завиждам на следващия финансов министър, защото той ще трябва да предложи редица непопулярни мерки за излизане от една такава дългова спирала.  Така бившият финансов министър Милен Велчев коментира пред бТВ заложените повече пари за образование, здраве и социална политика в проекта за държавен бюджет за 2021 г. По думите му всички страни в момента планират извънредни разходи, но въпросът е какви: „Това, което ме притеснява в този бюджет, е ударението върху социалните разходи, а не върху тези, които са свързани с преодоляване на пандемията, колкото залагането на една степен по-високи разходи за години напред. Говоря за увеличението на пенсиите, в частност на ниските пенсии, с до 20%. Това предстои да видим доколко е устойчиво и какви мини ще заложи за следващите правителство, което и да е то“.

По отношение на пенсиите той отбеляза, че много по-ниският процент, с който се вдигат по-високите от тях руши стимулите за пълноценно участие в осигурителната система. Друга критика са детските надбавки за всички семейства, заложена в този бюджет: „Социалната политика и социалните помощи са предназначени за нуждаещите се.“

„Увеличаването на заплатите в публичния сектор не бива да изпреварва ръста на заплатите в частния сектор, защото по този начин се източват живителни сили от частния сектор, на който разчитаме да повдигне икономиката и да ни извади от кризата“, заяви бившият финансов министър.

Има основание да бъде предложена хипотезата, че сегашният бюджет, не само че не е антипандемичен, но и предизборен, каза Милен Велчев. „Опитът на няколко български правителства през изминалите години, че такива извънредни предизборни харчове, особено в социалната област не носят резултати. Нека напомня примера на правителството на Иван Костов, което увеличи непланирано с 20% в последната година на управлението си пенсиите. Това съвсем не доведе до добри резултати за него. Подобен беше опитът на правителството на Тройната коалиция“, коментира Велчев. Той коментира и досегашната помощ за най-засегнатите от COVID кризата сектори: „Мярката 60/40 продължава да действа, като за най-засегнатите сектори като туризма тя е дори 80/20. Тя помага на тези, които все пак имат перспективи да оцелеят. Друг въпрос е как се администрира тази мярка, защото само неколкостотин милиона са похарчени от началото на пандемията, след като очакванията бяха за повече от милиард. Това показва, че фирмите или нямат доверие на правителството, че тази мярка може да бъде приложена, или административните изисквания към тях са толкова високи, че те не могат да отговорят на тях“.

Според Велчев ново затваряне на бизнесите няма да доведе до нищо блестящо, „но трябва да гледаме и от добрата страна на монетата. Когато излезем от кризата, ще има възможност за нови инвестиции в по-перспективни отрасли“. Сред отраслите на икономиката на бъдещето той определя зелена енергетика, производство на електромобили и всичко, което е свързано с информационни технологии.

Източник: standartnews.com

Вижте още

Натискът върху земеделците: Балансиране между себестойност и цени

Съветват да се отива на работа в чужбина със сключени трудови договори

ivan

Том Ханкс продава два имота в Лос Анджелис за 18 милиона

admin

Напишете коментар