Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Новите наеми на офис площи в България са се сринали с 60%

Новите наеми на офис площи в България са се сринали с 60% от обичайното им ниво, регистрирано през последните 5 години. Това показва анализ на сектора, извършен от Cushman & Wakefield Forton за периода на третото тримесечие на 2020 г. Много фирми не само че не наемат нови площи, а дори се опитват да отдадат на трети лица офиси, за които вече имат дългосрочен наем, но не ги използват. Данните сочат, че по-малко от 1/3 от служителите в София в момента работят от офис.

Допитване сред компании с над 42 хил. служители, показва че 84% от тях нямат яснота кога ще върнат за постоянно служителите си офисите. Само 15% имат намерение да направят това до пролетта на 2021 г. При аналогично проучване през юни тази година обаче преобладаващата част от запитаните обмисляха да върнат служителите си на работните им места през есента. Очевидно с нарастването на броя новозаразени с коронавирус тези планове са отложени.

Близо 60% от офис сградите в анкетата на Cushman & Wakefield Forton са посочили, че нямат освободени площи. В същото време обаче 48% от наемателите планират да намалят заеманите от тях офиси, а 44% – да запазят сегашния им размер. Очакванията на бизнеса са делът на работата от къщи да нарасне в сравнение с времето преди разпространението на корона вируса. Това ще освободи площи за преотдаване или за разрастване на наемателите в рамките на вече наетите офиси.

Междувременно в следващите 6 месеца е планирано завършването на около 100 000 кв. м нови офис площи в столицата. Едва 22% от заявените за завършване до края на годината площи са отдадени под наем. Изпълнението на проектите се движи в срок, но е възможно някои от собствениците да не бързат с въвеждането на сградите в експлоатация, ако нямат ангажименти към наематели, посочват от Cushman & Wakefield Forton.

Въпреки това за момента офертните наеми са стабилни, но забавянето на пазара провокира наемодателите да предлагат повече стимули и отстъпки като стъпаловиден наем или периоди без наем. За първокласни проекти в центъра на София офертните стойности са 15 евро/кв. м. По протежение на големите булеварди нивата се движат в рамките на 12-14 евро/кв. м. Прогнозата е увеличаването на свободните площи и излизането на нови проекти на офис пазара да постави под натиск наемите през следващите тримесечия, особено в райони с концентрация на нови проекти.

„В тази ситуация повечето наематели не могат да преценят дългосрочните си нужди от офис площи и се въздържат от решения. Подобна реакция виждаме и в други страни в Европа, в САЩ и това обяснява намалелия обем наемни сделки на офис пазара“, обобщи Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Източник: manager.bg

Вижте още

Биокомпонента може да оскъпи горивата, твърди експерт

ivan

От днес пътната полиция глобява водачите с невалидни застраховки от „Олимпик“

ivan

Електронни винетки се продават само в пощенски станции с интернет

ivan

Напишете коментар