Invest Build Media
Туризъм и Екология

Изграждат третия Лувър в света в Созопол?

Делегация от Министърът на културата, посланикът на Франция, посланикът на Обединените арабски емирства и директорът на френските музеи, както и експерти работещи в най-посещаваният и най-големият музей във Франция – Лувъра, направиха обход на остров „Св. Св. Кирик и Юлита“ в Созопол.

Проучаването е във връзка с намеренията на позабравения и потънал в разруха остров, да се превърне в световен център на изкуствата, по подобие на музеите в Париж и Абу Даби.

Официалната делегация оповести, че уникалният проект е в напреднал стадии и изграждането на музей, включващ и подводна археология, вече не е просто мечта. Предвижда се многофункционалният музей да бъде дом на произведения на съвременното изкуство, който ще възвърне блясъка на остров „Св. Св. Кирик и Юлита“ и ще го превърне в културно-исторически център.

Мабащният проект ще бъде финансиран съвместно между трите държави – България, Франция и Обединените арабски емирства, като всички сгради на острова ще бъдат възстановени в съответствие с архитектурната стойност, която имат. Всички ще бъдат преобразени в творчески пространства – в музеи, галерии, кина, места за наука, а целият остров ще се превърне в атрактивно място с неповторима визия.

Министърът на културата – Боил Банов потвърди, че емблематичната сграда на рибарското училище, построена в началото на 20 век, няма да бъде разрушавана, тъй като е с изключително здрава стоманено-бетонна конструкция. Предишният кмет на община Созопол имаше идея островът да се развие като развлекателен център и паркинг, което не бе осъществимо поради археологията на острова, който скоро може да придобие световна слава.

Малко известен факт, е че за да се превърне в най-емблематичният музей в света е отнело на Лувъра 200 години. Новият проект за българския Лувър обещава много по-кратки срокове и не по-малка популарност на изкуството и археологията в България.

Проектът за новия Лувър трябва да бъде готов до половин година.

Вижте още

Бил Гейтс с нова книга

Търсят служители-„таласъми“ за хотел в Лапландия

admin

Най-красивите кафенета в Лондон (СНИМКИ)

leni

Напишете коментар