Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Едва два европейски града попаднаха в топ 10 по ръст в цените на луксозните имоти

Понижения има при 38 на сто спрямо 23 на сто от градовете, в сравнение с преди година.

Окланд (Нова Зеландия) оглавява подреждането с най-сериозен ръст в цените на недвижимите имоти, след като статистиката отчита поскъпване от 13 на сто.

Сериозен ръст се наблюдава и в Манила (10%), Сеул (7%), швейцарските Цюрих (7%) и Женева (6%), Стокхолм (5%), както и в част от възстановяващите се китайски градове Шънджън (9%) и Шанхай (6%).

Единствено швейцарските представители обаче успяха да се наредят сред топ 10 по ръст за последната година, докато Стокхолм заема 13-о място.

Анализаторите отчитат, че класацията в този ѝ вариант не е изненада, тъй като начело излизат градове, намиращи се в държави, считани за най-сигурни в света (Нова Зеландия, Швеция, Швейцария), както и тези, които се справят сравнително добре с пандемията от COVID-19, което позволява ръст на икономиката, като например Китай.

Ограниченията в пътуванията в момента водят до това търсенето на имоти да се осъществява почти изцяло от местни хора, отчитат от Knight Frank.

Северна Америка не само има трима представителя в топ 10 – Торонто (8%), Ванкувър (7%) и Лос Анджелис (6%), но също така е и най-добре представящият се регион в света през последното тримесечие.

Поскъпването през последните три месеца в Торонто е от 3.8%, в Ел Ей – 2.7 на сто, а във Ванкувър – 1.8%.

Единствено в Стокхолм и Сеул цените на имотите отчитат по-силен ръст от 1 юли до 30 септември, след като повишението е от 4.3 и 3.9 на сто.

Добре се представя и пазарът на имоти в още няколко европейски града – Единбург, Франкфурт и Виена.

Най-сериозен спад в последните 12 месеца на имотния пазар сред големите градове бележат цените в Сингапур (-6.1%), Банкок (-6%), Хонконг (-5.4%), Найроби (-5.3 на сто) и Лондон (-4.5%).

Сред топ поевтиняващите градове се нареждат още Ню Йорк, Дъблин и Дубай.

Вижте още

Международна компания ще инвестира 100 млн. евро в имоти в България

leni

Затварят големите вериги при следващо нарушение

От хранителни остатъци – да се прави гориво за самолети

Напишете коментар