Invest Build Media
Инвестиции

Едва два европейски града попаднаха в топ 10 по ръст в цените на луксозните имоти

Понижения има при 38 на сто спрямо 23 на сто от градовете, в сравнение с преди година.

Окланд (Нова Зеландия) оглавява подреждането с най-сериозен ръст в цените на недвижимите имоти, след като статистиката отчита поскъпване от 13 на сто.

Сериозен ръст се наблюдава и в Манила (10%), Сеул (7%), швейцарските Цюрих (7%) и Женева (6%), Стокхолм (5%), както и в част от възстановяващите се китайски градове Шънджън (9%) и Шанхай (6%).

Единствено швейцарските представители обаче успяха да се наредят сред топ 10 по ръст за последната година, докато Стокхолм заема 13-о място.

Анализаторите отчитат, че класацията в този ѝ вариант не е изненада, тъй като начело излизат градове, намиращи се в държави, считани за най-сигурни в света (Нова Зеландия, Швеция, Швейцария), както и тези, които се справят сравнително добре с пандемията от COVID-19, което позволява ръст на икономиката, като например Китай.

Ограниченията в пътуванията в момента водят до това търсенето на имоти да се осъществява почти изцяло от местни хора, отчитат от Knight Frank.

Северна Америка не само има трима представителя в топ 10 – Торонто (8%), Ванкувър (7%) и Лос Анджелис (6%), но също така е и най-добре представящият се регион в света през последното тримесечие.

Поскъпването през последните три месеца в Торонто е от 3.8%, в Ел Ей – 2.7 на сто, а във Ванкувър – 1.8%.

Единствено в Стокхолм и Сеул цените на имотите отчитат по-силен ръст от 1 юли до 30 септември, след като повишението е от 4.3 и 3.9 на сто.

Добре се представя и пазарът на имоти в още няколко европейски града – Единбург, Франкфурт и Виена.

Най-сериозен спад в последните 12 месеца на имотния пазар сред големите градове бележат цените в Сингапур (-6.1%), Банкок (-6%), Хонконг (-5.4%), Найроби (-5.3 на сто) и Лондон (-4.5%).

Сред топ поевтиняващите градове се нареждат още Ню Йорк, Дъблин и Дубай.

Вижте още

Анализ: Цената на гражданската отговорност не покрива разходите на застрахователите

ivan

Малките населени места няма да останат без пощенски услуги

ivan

Еврокомисията предлага България да получи до 2027 г. още 63 млн. евро за АЕЦ Козлодуй

ivan

Напишете коментар