Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Финансови съвети от милиардер

Преди Марк Кюбан да стане милиардер, той едва е свързвал двата края, като е сменил доста работни места, а в дните, в които е оставал без пари, често е ползвал кредитната си карта, което сега счита за голяма грешка.

Кюбан продава своята компания MicroSolutions за 6 млрд. долара през 1990 г., което му осигурява финансова сигурност и до днес.

В трудните времена обаче Кюбан научава няколко важни урока, които споделя в интервю за Men’s Health.

“Има няколко неща, които трябва да направите, за да си осигурите финансова стабилност“, казва той.

Опитайте се да не натрупвате дългове по кредитната си карта

Ако ползвате кредитната си карта, гледайте да плащате навреме натрупаните задължения, казва той.

„Ок е да се използва жилищен кредит, за да си купите жилище, тъй като лихвите по тези заеми са ниски, но не може да имате задължения по картата си, които да не плащате всеки месец“, допълва той.

„Най-лошата инвестиция е плащането на лихви по кредитна карта“, смята Кюбан.

“Използването на кредитна карта е добро решение, само като платите задължението си в края на месеца. Защото да плащате 18, 20 или повече процента лихва не е най-доброто решение, което можете да вземете за парите си“, казва той.

Не купувайте неща, които не можете да си позволите

Кюбан, който освен инвеститор е и един от участниците в предаването Shark Tank по CNBC, съветва да живеем като студенти. Това означава да не харчим прекомерно и да не даваме пари за неща, без които също можем да живеем.

„Колкото повече пари натрупате в банката, в толкова по-добра позиция ще се намирате, ако някой ден нещата се объркат“.

Кюбан научава за идеята „да живееш като студент“ от книга, която той прочита по време на младините си – „Как да се пенсионирам на 35 г.“ от Пол Терхорст, разказва той.

Книгата съветва читателите си да живеят скромно, да спестят голяма сума пари и да се пенсионират. Трябва обаче да имате дисциплина да пестите. Вярвам силно в тази книга, тя беше голям мотиватор за мен, казва Кюбан.

Спестете колкото годишните си разходи, след това инвестирайте

Преди пандемията Кубан препоръчваше да имаме спестени пари, с които можем да покрием разходите си за шест месеца. Днес обаче той е на мнение, че трябва да увеличим спестяванията си, за да можем да имаме на разположение пари за 12 месеца, при положение че останем без работа.

„След като го постигнете, ще можете да започнете да инвестирате. Можете да започнете да влагате пари всеки месец в индексен фонд върху S&P500, който предлага високо ниво на диверсификация и ниски разходи“, съветва той.

CNBC припомня, че през 2017 г. Уорън Бъфет казва, че подобна инвестиция има най-голям смисъл, независимо в какво време живеем.

Научете се да преговаряте

Хората не осъзнават силата на преговорите, казва Кюбан. Опитайте се да преговаряте за цената на нещата, които купувате.

„Винаги казвам на хората, че могат да използват силата на парите в брой. Да речем, че сте на йога урок, който струва 30 долара. Спокойно можете да им кажете, че имате 20 долара. Знаете, че ще ги вземат, нали? Да преговаряте за парите ви може да ви осигури най-добрата доходност“.

Кюбан казва, че доста често е преговарял, когато е бил млад и без пари.

„Днес не го правя. Хората ме виждат и цената веднага се покачва. Но едно време го правех и именно така оцелях“, допълва той.

Купувайте в големи количества, ако дадена стока е в промоция

„Ако намерите изгодна сделка, то не се колебайте да купите по-голямо количество от това, което ползвате ежедневно. Независимо дали ще спестите 20, 30 или 40%, това е най-добрата инвестиция, която може да направите.

Дори е по-лесно да си умен купувач, отколкото инвеститор на капиталовия пазар“, смята той.

“Смята се, че в рамките на една година едно семейство харчи по около 2000 долара за паста за зъби, шампоан, душ гелове, тоалетна хартия и др. Ако успеете да спестите 40%, това са 800 долара повече за вас, които може да спестите, инвестирате или похарчите за нещо друго.

Бъдете умни, когато пазарувате“, казва Кюбан. Той препоръчва да купуваме подобни продукти за 2 години напред.

Вижте още

София и Москва задълбочават партньорството си в енергийния сектор

ivan

Еднократна помощ от 250 лева се очаква да получат 43 800 първокласници

ivan

България напредва към еврозоната според ЕЦБ

leni

Напишете коментар