Invest Build Media
Без категория

Затварят държавата като през март, но без КПП-та

Здравният министър Костадин Ангелов предлага нови, много по-строги мерки, срещу разпространението на COVID-19, като тези през март. Идеята е те да влязат в сила от петък – 27 ноември 2020 г. Това стана ясно на пресконференция в Министерския съвет. Резултатът от новите мерки се очаква преди Коледа. Идеята е да се „даде глътка въздух на системата на здравеопазването“, каза министър Ангелов.

„Няма да издържат лекарите и сестрите ни. За мен най-важно е да опазя живота на хората. Готов съм да поема всяка отговорност и риск. Не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни, на лекари, на учители. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата. Днес предложиих нови мерки от петък“, каза министърът.

Една от мерките е затваряне на всички магазини и заведения за обществено хранене, без доставката на храни по домовете. Изключение са аптеките и хранителните магазини.

Мерките, които предлага министърът, ще бъде обсъдени на заседанието на кабинета в сряда. „Очаквам на МС колегите да вземат отношение, всеки един в секторите, които ръководи, за да може да изчистим всеки един детайл, който касае мерките. Очаквам всички колеги да подкрепят тези мерки, защото българският народ има нужда от тези мерки сега“, каза здравният министър.

Ето какво предлага министърът:

– Удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка с 4 месец, до края на месец март.

– Преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли, както и всякакви извънкласни дейности.

– Преустановяване на колективни спортни мероприятия, конгреси, семинари, конкурси и частни организирани тържества.

– Продължаване на забраната за посещения на дискотеки и барове.

– Преустановяване на работата на заведенията за хранене, кафета и т.н. Съответните могат да работят само за доставки по домовете.

– Затваряне на всички нехранителни магазини – молове и т.н.

– Забрана на всякакви вътрешни и външни екскурзии.

„Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Ще направим всичко възможно за Коледа да обмислим тези мерки. Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след 20 и няколко дни. Очаква се тези мерки да дадат резултат най-рано след 8 дни – такива са данните в науката. Важно е дадем глътка въздух на здравната ни система“, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Вижте още

През март 2021 г. пускат специалния епизод на „Приятели“

Цъфтеж на пазара на луксозни имоти у нас през първите 6 месеца на 2017 г.

ivan

Комплекс „Алено цвете“ – кв. „Бояна“, София – АДИУМ ЕООД

Напишете коментар