Invest Build Media
Без категория

Ето как да си прекараме добре вкъщи, докато сме в изолация

Принудителната изолация засилва стреса и уврежда здравето

На милиони хора сега им се налага да работят от вкъщи. Някои са пригодили за това кухненската маса или лежат на дивана с лаптоп. И макар че ваксината вече е близо, много от тях никога няма да се върнат в офиса. Това си има цена – депресиите нарастват, стресът се засилва, този тип затворен живот уврежда здравето. Как да разведрим обстановката в “домашния кабинет” – ето някои идеи, предложени от Би Би Си.

Пуснете слънцето вкъщи

Слънчевите лъчи, чистият въздух, контактът с природата са възлови за душевното и умственото здраве. Слънчевата светлина засилва отделянето на хормона на щастието серотонин, който ни прави по-спокойни и съсредоточени, повдига настроението и намалява тревогата. “Тя силно влияе върху начина, по който възприемаме пространството, регулира съня”, казва архитектът Бен Чанън. Затова преместете бюрото до прозореца, дръпнете пердетата, измийте стъклата – мръсотията спира светлината, съветва проектантът.

Наредете повече огледала в стаята, които да я отразяват. Боядисайте в бели или светли тонове. Ако живеете в къща, изберете за работа по-светлия горен етаж и стая с по-висок таван.

Възпрете шума

Д-р Ребека Диуей от Университета в Нотингам обяснява, че различни части от мозъка постоянно улавят и опитват да разпознаят различни шумове. Това много разсейва, когато работим. Острите тонове са особено дразнещи, а спирането и подновяването им смущават, тъй като мозъкът реагира на промените.

Сложете компютъра на висока плоскост и работете известно време прави.

Сложете компютъра на висока плоскост и работете известно време прави.

Стресиращият шум кара част от мозъка, наречена бадемовидно тяло или амигдала, да праща сигнали за опасност. Те се улавят от друга мозъчна структура – хипоталамус, която стимулира изпомпването на адреналин в кръвта. Кръвното налягане се повишава.

Голямо значение има кой звук какво означава за вас. Ако децата плачат, ще ви е по-трудно да игнорирате този шум, отколкото идващия от уличния трафик, макар и двата да са с еднаква сила, казва неврологът от Университета в Нюкасъл проф. Ейдриън Рийс. В такъв случай тапите за уши вършат добра работа, но може да добавите дебели завеси и килими, които да поглъщат шума. Ако ще работите у дома постоянно, помислете за изолация на пода, стените, тавана и за звукоизолираща дограма.

 

Почистете и подредете –

хаосът стресира

Изследвания показват, че безпорядъкът около нас повишава нивата на хормона на стреса кортизол. Има теория, че хаосът подава противоречиви сигнали на мозъка и той трябва да работи по-усилено, за да филтрира безполезните сред тях. Нормалните нива на кортизол са здравословни, но хронично високите причиняват депресия, безпокойство, главоболие, безсъние.

“Проблемът с безпорядъка е свръхстимулацията. Известна бъркотия вкъщи е нормална и дори разпускаща, но когато домът е и офис, бъркотията не бива да ви разсейва”, казва психологът д-р Елинор Ратклиф. Така че почистете, изхвърлете ненужното, а останалото подредете.

Повече движение

Работейки у дома, не мърдате дори до автобусната спирка, не обикаляте етажите на офиса. Прескачате само от спалнята до кабинета и кухнята и ви липсва физическата активност, която поддържа мозъка и тялото във форма.

А физическите упражнения намаляват тревогата и стреса, повишават енергията, стимулират отделянето на ендорфина, създаващ усещане за щастие. Затова ставайте и обикаляйте из къщата възможно най-често.

Сложете компютъра на висока плоскост и работете известно време прави. Смяната на позицията сваля напрежението и помага да се сложи ясна граница между работата и други занимания. Редовно излизайте на кратка разходка.

Растенията заместват

природата

Контактът с природата сваля кръвното, пази от натрапчиви мисли, успокоява нервите, подобрява паметта, вниманието и съня. Озеленяването на дома определено допринася за това.

“Съзерцанието на растенията дава почивка на мозъка, възстановява вниманието. Ние асоциираме природата с отмора и ободряване, а това повдига настроението”, обяснява д-р Ратклиф.

Как да разведрим работата у дома

 

Вижте още

Антъни Хопкинс отбелязва 45 години без капка алкохол

Вижте кои ястия са сред 100-те най-добри традиционни специалитети на планетата

Ваксината вече е в България

Напишете коментар