На всеки от вас се е случвало, вероятно и ще се случва да напусне настоящата си работа. В повечето подобни ситуации усещането е тягостно и ви се иска времето на предизвестие да премине максимално бързо. Имайте предвид, че в такъв момент и вие и управителите на тези компании се чувстват неловко. Това е състоянието и на голяма част от колегите ви. При всички положения, независимо чие е решението да смените полето на изява, то е добре да запазите самообладание и нито за миг да не оставите неприятното впечатление, че вече нищо и никой не ви интересува.

В идеалната ситуация е хубаво работният процес да продължи в обичайния си ритъм, а отношенията ви с колегите да бъдат дори и по-добри от стандартните. За да бъдете приет от всички като добър професионалист, критериите ви за добре свършена работа не трябва да бъдат снижени по-никакъв начин. Именно това са моментите, в които давате пример на всеки един около вас, а вие придобивате допълнително самочувствие. Много е важно да се пазите от излишни емоции, нетърпеливост и прибързани изказвания и заключения. Това е задължително и в ежедневна работна среда, когато нямате план за напускане, но важи и за цялото ви пребиваване в компанията от първия до последния ден в нея.

В дните от предизвестието, довършете доколкото е възможно всички проекти, в които участвате и бъдете изряден в документацията, която да сдадете на колегите ви (онлайн и офлайн). Приберете личните ви неща, които сте занесъл допълнително и оставете бюрото си подредено.

След като въпросната компания вече се е превърнала в затворена за вас страница и не работите в нея, то опитайте отново да бъдете достойни и не разказвайте на всеки един от приятелите си за негативните ситуации, в които сте бил участник. Направете си съответните изводи, но повярвайте, че никой не се интересува от тях, освен самите вие. Още по-важно ще бъде, когато постъпите на следващото работно място, да запазите уважението си към бившата вече компания и колеги и да не споменаването нищо друго, освен добри практики и примери.