Invest Build Media
Без категория

Първите ваксинации в България вече са факт (ВИДЕО)

Първата ваксинация в България вече е факт. Здравният министър Костадин Ангелов беше ваксиниран точно в 9.59 ч. тази сутрин в болница „Св. Анна“ в София, предаде репортер на БГНЕС.

След него ваксина си постави и ген. Венцислав Мутафчийски във ВМА.

Ген. Мутафчийски във ВМА каза, че е изминала една тежка година. Нека тази година с трудности и мъка да остане зад нас. Ние се намираме във война, но дойде нашето малко оръжие, то ще ни спаси и ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки, каза ген. Мутафчийски.

80 души ще се ваксинират днес във ВМА, съобщи ген. Мутафчийски. Първите 15 души са знакови лица за ВМА – проф. Владов, проф. Салтиров, проф. Кацаров. 20 медицински сестри, 17 санитари и всички останали, които искат да се ваксинират са лекари. Това е първата вълна медицински лица, които ще се ваксинират във ВМА, каза още ген. Мутафчийски.

Дойде спасението, което очакваме. Скоро ще започнем да надделяваме на COVID 19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща без да се притеснявам, че ще го заразя с коронавирус, каза здравният министър Костадин Ангелов.

Днес България заедно с почти всички европейски държави се изправяме в едновременни усилия за провеждане на победоносна битка срещу COVID- 19, отбеляза Ангелов.

Вярваме, че със започването на ваксинирането ние ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот. Всичките усилия на всичките учени по света бяха обединение, за да можем това, което стартирахме днес с ваксинирането да даде своя резултат. В момента се чувствам както преди, уточни министърът. След втората ваксинация не би следвало при наличието на антитела в тялото на човека той да може да се зарази. В момента, в който той се зарази с вируса, би следвало неговите антитела веднага да унищожат вируса, добави той.

Очаквам протегнатата ръка и на други български производители, които да помогнат в осъществяването на логистиката такава, каквато е необходима и за в бъдеще, за да е успешно ваксинирането. По договора, който имаме с фирмата доставчик, трябваше да дойдат ваксините с техни логистични камиони до 28-те точки в България, изключение прави тази символична първа доставка, която дойде в София с един единствен камион. Ние поехме ангажимент, че ваксината ще стигне до всички РЗИ в страната и трябваше бързо да създадем логистика това да се случи. Обърнахме се към компании, които да предоставят транспорт и така частна компания пое транспортирането с нормален температурен режим на ваксините, добави още Ангелов.

Проф. Асен Балтов, директорът на Пирогов, също бе ваксиниран малко след 10 ч. Продължава и ваксинацията в Бургас и Пловдив на медицински лица.

Аз съм изкарал ковид, но ваксината трябва да бъде направена и от хора, изкарали ковид, защото няма траен имунитет. В момента се чувствам така, както се чувствах и преди ваксината, заяви д-р Асен Балтов. Всеки, който е клинично здрав може спокойно да се ваксинира. Ще се ваксинират 40 колеги от Пирогов, хора от първа линия. Около 110 ваксини ще бъдат направени за тези три дни, съобщи още д-р Балтов.

Снимка: БГНЕС

Вижте още

Дженерал Eлектрик e подала заявление за участие в АЕЦ Белене

ivan

От днес в Англия е в сила пълна карантина

5 млн. литра вино годишно изнасяме за Русия

ivan

Напишете коментар