Invest Build Media
Туризъм и Екология

Откриха напълно запазен снек бар в Помпей от 79 година

Археолози откриха напълно запазен снек бар в Помпей, който разкрива и кои са били най-популярните храни и ястия за жителите на древния римски град, унищожен при изригването на вулкана Везувий през 79 година, съобщиха световните агенции. Досега при разкопки в Помпей са открити 80 подобни заведения за бързо хранене, но за пръв път учените попадат на напълно запазено заведение, известно като термопилиум, каза дългогодишният директор на Археологически парк Помпей Масимо Осана, цитиран от Асошиейтед прес.

Сегмент от павилиона е разкрит частично през 2019 г., след което археологическите разкопки разкриват постепенно целия термопилиум с голяма част с дълбоки вдлъбнатини, в които са се поставяли съдове с топли храни и наподобяващи съвременните „топли витрини“.

Върху плота са открити фрески, които се анализират от специалисти по растенията и животните. Сред изображенията има фигура на подводна нимфа, яхнала кон, патици обърнати с главата надолу, петел гребен, оцветен в яркия помпейски червен цвят, куче на каишка.

Според антрополога Валерия Аморети „първоначалните анализи потвърждават, че част от изображения показват храните и напитките, предлагани в заведението“. Тя каза, че в един от контейнерите е открита патешка кост, както и части от риба, свинско и козе месо, охлюви. На дъното на контейнер за вино пък са намерени следи от смляна бакла, която в древността се използвала, за да овкуси виното и да изсветли цвета му.

„Вече знаем какво са яли в онзи ден“, казва Осана, имайки предвид деня през 79 година, в който лавата от вулкана буквално погребва града. Останките от храна, открити при разкопките, показват „популярните храни за простолюдието“, каза Осана пред италианския тв канал РАИ и отбеляза, че термопилиумите не били посещавани от древноримския елит.

При разкопките археолозите попаднали и на друга изненадваща находка – на напълно запазен скелет на куче, което обаче не било голямо, както е изобразено на една от рисунките, а на дребно животно. Това според Аморети е рядка находка, защото обикновено останките от древни времена са на по-едри животни. Откритият скелет може да е знак, че в Древен Рим са били селектирани породи животни, смята тя.

Вижте още

Решението на ЕС да се затворят границите е отложено

leni

Учени от БАН готвят дигитална кулинарна езикова карта на България

ivan

Министър Кралев ще открие „Воля за спорт“ за хора с увреждания в Бургас

admin

Напишете коментар