Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Дарина Павлова продала Гранд хотел България

Дарина Павлова продаде „Гранд хотел България” – един от най-емблематичните софийски хотели, останал под нейно владение след убийството на съпруга й Илия Павлов, основател на „Мултигруп“. Цената засега не се съобщава, но по неофициални данни е между 12 и 18 млн. евро, пише clubz.bg.

Купувач на топ имота, разположен на бул. „Цар Освободител” (на жълтите павета), е фирмата „Софсток инвест” на бизнесмена Мирослав Печев. Той е известен като вносител на кафе „Лаваца” и собственик на „Парк хотел Витоша” в Студентския град.

„Гранд хотел България” е построен през 1934-37 г. след конкурс за изграждане на Доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество (наследено от ДЗИ). Самото дружество, което се явява и първи собственик на имота, е разположено в красивата съседна сграда на ъгъла на бул. „Цар Освободител” и ул. „Г. Бенковски”. Зданието е дело на прочутите архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и се дава като пример за модернизма в българската архитектура между двете световни войни. Белковски е проектирал и Телефонната палата на ул. „Гурко”, къщата на Мушанов на ул. „Московска” и други знакови сгради.

„Гранд хотел България“ се състои от две части с обща разгъната застроена площ от 7 887 кв. метра. В хотелската (4 720 кв. м) се включват рецепция, мецанин, пет етажа със стаи и апартаменти, плюс последен административен етаж с 20 помещения. Тази част не работи от години, след като беше затворена на реновация, която така и не се случи. Докато приемаше гости, обектът предлагаше 80 стаи и 11 апартамента.

В ресторантската част (3 167 кв. м) попадат виенската сладкарница, която остана винаги отворена при ерата Павлови, мецанинът, където са известните Червен салон, зала „Десислава” и Овалната зала, както и сутеренните нива, в които се помещаваше култовата дискотека от 90-те години „Карамба”.

През 2007 г. се разрази обществен скандал около „Гранд хотел България”, който е паметник на културата. Компанията собственик обяви план за разширяване, реновация и преустройство, като партерът и ниските етажи щяха да се оформят като търговски център. Но след намесата на архитектурни съюзи и гражданската общност проектът беше спрян и потъна в забрава. Досегашният притежател на „Гранд хотел България” беше фирма „Пи Еф Ейч Си”, която е собственост на Дарина Павлова, двете й деца от Илия – Паола и Илия-Калоян, както и Венцислава Найденова – дъщерята от първия брак на Павлов.

Новият собственик Мирослав Печев направи голям удар преди години, когато започна внос от Италия на кафе „Лаваца” и постепенно го превърна в една от най-популярните марки у нас. Основната му фирма „Софсток” е представител за България и на алкохолни напитки като ром Bacardi, Martini, уискито Dewar’s, водките „Русский стандарт” и Gray Goose, чай „Туинингс”. За 2015 г. дружеството има 60,3 млн. лв. приходи и 7,7 млн. лв. печалба.

Неговият 4-звезден „Парк хотел Витоша” беше открит на 1 февруари 2005 г., като лентата прерязаха Печев и тогавашният столичен кмет Стефан Софиянски. Обектът разполага с общо 172 стаи, студиа и апартаменти. За 2015 г. отчита 4,18 млн. приходи и 192 хил. лв. печалба. Мирослав Печев е сред бизнесмените, които държат нисък профил – той изключително рядко се появява в медиите и се държи встрани от светски изяви.

През 1990 г. регистрира първата си фирма „Марко трейдинг” за търговия с компютри, безжични телефони, факсове и копирни машини. Няколко години по-късно той се преориентира, основава „Софсток” и започва бизнес с кафе, чай и алкохол. През 2014 г. Печев регистрира фирма „Алконост бг”, заедно с Мехмед Дикме, земеделски министър в кабинета „Сакскобургготски”. До края на миналата година дружеството не е извършвало дейност.

Вижте още

За първи път от години регистрират сериозен ръст на сделките с ваканционни имоти

ivan

ЦГМ желае да покрие загубите си чрез заем от ББР на стойност от 15 млн. лв.

viktoria

Анджелина Джоли похарчи 25 млн. долара за известно имение

ivan

Напишете коментар