Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

42 златни медала връчиха на експонати на техническия панаир в Пловдив

42 експоната на Международния технически панаир в Пловдив спечелиха златни медали в  Конкурса  за иновативни продукти. Тържествената церемония за награждаването на победителите се състоя на 28 септември 2016 г. във Виенския павилион на Международен панаир Пловдив.

Претендентите за  най-авторитетното българско пазарно отличие бяха оценявани от жури, съставено от експерти на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, а нейният председател Александър Манолев  оглавяваше Централната комисия. Дванадесет приза грабнаха български авангардни изделия с качество по стандартите на ЕС.

Следващата година да се дават и платинени медали, защото иновациите наистина са супер, предложи един от отличените.

„Имаме много награди в Европа, Русия и САЩ, но най-много се радваме на тези златни медали, макар вече да притежаваме 19. Страхотно е, че ръководството на Международен панаир Пловдив успява да го поддържа на високо ниво в тези тежки времена“, каза представител на „Орак инженеринг“.  „Това е арена за иновации, за изява на големия, средния и дори прохождащия бизнес, а на нас ни даде перспективи за развитие и за нови начинания“, добави собственикът на „Алфа груп 1“.

Най-много впечатляващи новости имаше в категорията „Електроника, електротехника, роботика, информационни технологии, телекомуникации“, където бяха присъдени 17 златни медала. Информационните технологии вече са във всеки предмет, обобщи представител на фирма „Алтерко роботикс“.

Другите четири  раздела, в които се състезаваха номинираните, са: „Машиностроене“, „Транспорт и автосервизно оборудване“, „Енергетика, екология, технология и управление на водите, химическа промишленост“ и „Строителство“. Победителите  получиха отличията си от Александър Манолев, проф.  Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии при БАН, Мартина Парикова – директор на „Чехтрейд България“, и изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.

На официалната церемония бяха връчени специални грамоти на фирми, които участват над 20 г. в Международния технически панаир. Благодарим на организаторите, които вече 23 години ни дават възможност да представяме най-новите си продукти, заяви мениджър на компания медалист.

Бяха обявени и новите носители на  призове от Конкурса за дизайн, който се организира съвместно с Националната асоциация за дизайн и реклама. Голямата награда „Кристален тетраедър“ беше присъдена и в двете категории – „Експозиционен дизайн“ и „Индустриален дизайн и дизайн на опаковка“.

В първия раздел журито избра експозицията на Чешката република. Елегантната визия е дело на  арх. Тодор Василиев от екипа на Международен панаир Пловдив. Грамоти получиха щандовете на „Ареон“ и „Евроферт“, чиито автори са съответно  Геновева Минкова и  инж. Тодор Босев.

Във втория раздел бе отличена заваръчна машина за хидроизолации с припокриване на швейцарската компания “Leister Technologies”. Грамота взе  машина за лазерно рязане с ЦПУ с автор „Арман дизайн”, Турция.

Наградените експонати може да се видят в Международен панаир Пловдив до 1 октомври.

plovdiv-fair-kuneva

Междувременно министърът на образованието и науката Меглена Кунева посети Международния технически панаир в Пловдив. Тя беше гост на пловдивската компания „Орак инженеринг“, която взе златен медал за своята разработка „Безопасно училище“. Министър Кунева разгледа  и СтартЪп зоната за млади изобретатели и предприемачи.

„Безопасно училище“ е система за сигурност, внедрена в 750 обекта в страната, заявиха от „Орак“. С нея е бил обезпечен  новият начин за контрол по време на матурите, който бе експериментиран на държавните зрелостни изпити през месец май тази година. Така бяха намалени до минимум преписването и използването на купени отговори за теста. Инициативата за по-стриктна охрана на училищата се осъществява съвместно от МВР и МОН.

Министър Кунева беше впечатлена от разработките, представени в СтартЪп зоната от студенти в техническите университети в Пловдив и Варна.

Тя се спря и на щанда на Българската дрон академия, където са експонирани летящи роботи. След това изгледа демонстрация с тях в палата 10, където е разположена новата изложба за роботи и роботизирани системи „Робохайтех“.

Вижте още

Луфтханза стартира четвърти полет София-Франкфурт от този месец

ivan

Инвестиционен фонд от ЮАР придобива The Mall в София

admin

Спад на имотния пазар и в малките градове

leni

Напишете коментар