Invest Build Media
Туризъм и Екология

Еврокомисията заведе дело срещу Германия заради пътните такси за чужденци

Европейската комисия (ЕК) заведе дело срещу Германия в Съда на ЕС в Люксембург заради планирани пътни такси за чужденци, които според Брюксел са форма на дискриминация, предаде „Ройтерс“.

Миналата година федералното правителство одобри закон, според който чуждите граждани трябва да плащат до 130 евро годишно, ако използват германските пътища. Германците също ще плащат таксата, но тя ще им се приспада от данъците на автомобила, което според редица критици и вътре и извън управляващата коалиция нарушава правилата на ЕС.

Системата трябваше да започне да се прилага тази година, но стартът й бе отложен, след като Брюксел заяви, че мярката е форма на дискриминация спрямо чуждите граждани, на които сумата няма да бъде възстановявана. Преди приемането на закона шофирането по германските магистрали бе безплатно за чужденците.

Промените предвиждаха и водачите на превозни средства да закупуват винетки на стойност до 30 евро за период от 10 дни до 2 месеца.

Според тълкуването на ЕК, държавите членки са свободни да въвеждат пътни такси, но ако искат чуждите граждани да плащат за достъп до пътната им межа, това правило трябва да се отнася за всички. Освен това според Брюксел цената на някои от винетките за период от 2 месеца или по-малък е неоправдано висока.

„Въпреки засилената кореспонденция с германските власти от ноември 2014 г., основните притеснения на Комисията не бяха отразени. Ето защо ЕК изправя Германия пред Съда на ЕС“, гласи официалното съобщение от Брюксел.

Вижте още

Каламата – 6 причини защо да посетим това невероятно място в Гърция

leni

Каква е причината България да губи своя имидж?

САЩ ще изисква отрицателен тест за COVID-19 за пристигащите пътници

Напишете коментар