Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Очакват двуцифрен ръст в електронната търговия на годишна база у нас

Двуцифрен ръст на електронната търговия в България, прогнозираха експерти, според които това може да доведе до глад на кадри. 23% е ръстът на електронната търговия у нас през 2015 спрямо година по-рано, посочи маркетинг консултантът  Жанет Найденова в интервю за БНР.

Причината е, от една страна, че тръгваме от ниска база, а от друга страна, че вече в България има огромен брой електронни магазини и над 3,5 милиона интернет потребители, които сърфират в интернет средно 3,6 часа на ден. Средно на година в България един потребител купува на стойност около 125-150 евро.

Очаква се ръстът да продължи и през догодина. През 2016 година той ще бъде 350 милиона евро или 1,25 % от БВП на страната. Според Найденова, има възможност този вид търговия да генерира най-голям ръст от индустриите  у нас и това да доведе до засилено търсене и на кадри:

„България е сред първите страни от Югоизточна Европа по притежание на таблети, електронни четци, умни телефони, което показва, че българинът е любознателен и винаги има пари за нови технологии, коментира още Найденова. Част от интернет магазините у нас са с над 10-годишна история и над 1 милион лева месечен оборот.“

Единствените области, които  тепърва трябва да се усъвършенстват са персонализацията на потребителите на уеб сайта и последващите комуникации и сериозната интеграция между електронните магазини и PSRM системите, за да може наистина да има един добър анализ на всички данни, които се събират, за да могат да предоставят едно персонално обслужване.

Вижте още

След 84-годишна история: Olypmus продава фотографския си бизнес

leni

Цената на златото се вдига главоломни за сметка на американските облигации

Първата дама на Азербайджан вече е почетен гражданин на Велико Търново

admin

Напишете коментар