Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Очакват двуцифрен ръст в електронната търговия на годишна база у нас

Двуцифрен ръст на електронната търговия в България, прогнозираха експерти, според които това може да доведе до глад на кадри. 23% е ръстът на електронната търговия у нас през 2015 спрямо година по-рано, посочи маркетинг консултантът  Жанет Найденова в интервю за БНР.

Причината е, от една страна, че тръгваме от ниска база, а от друга страна, че вече в България има огромен брой електронни магазини и над 3,5 милиона интернет потребители, които сърфират в интернет средно 3,6 часа на ден. Средно на година в България един потребител купува на стойност около 125-150 евро.

Очаква се ръстът да продължи и през догодина. През 2016 година той ще бъде 350 милиона евро или 1,25 % от БВП на страната. Според Найденова, има възможност този вид търговия да генерира най-голям ръст от индустриите  у нас и това да доведе до засилено търсене и на кадри:

„България е сред първите страни от Югоизточна Европа по притежание на таблети, електронни четци, умни телефони, което показва, че българинът е любознателен и винаги има пари за нови технологии, коментира още Найденова. Част от интернет магазините у нас са с над 10-годишна история и над 1 милион лева месечен оборот.“

Единствените области, които  тепърва трябва да се усъвършенстват са персонализацията на потребителите на уеб сайта и последващите комуникации и сериозната интеграция между електронните магазини и PSRM системите, за да може наистина да има един добър анализ на всички данни, които се събират, за да могат да предоставят едно персонално обслужване.

Вижте още

Норвежкият престолонаследник давал незаконно апартаменти под наем

admin

Топлата вода и парното ще поскъпнат с около 7% от юли

ivan

199 зарядни станции за електромобили ще бъдат изградени в страната

Напишете коментар